Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Σοκάρουν οι εικόνες που έρχονται από το ισοπεδωμένο Νεπάλ, λίγα 24ωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα. Οι πολίτες επιδίδονται στο θλιβερό έργο της καύσης των χιλιάδων νεκρών από τον φονικό σεισμό την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια, με τις ελπίδες όσο περνούν οι ημέρες να εξανεμίζονται.
Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 4.352 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 8.000. Οι αριθμοί αυτοί, υπενθυμίζεται, αφορούν μόνο το Νεπάλ: Θύματα από τον καταστροφικό σεισμό υπάρχουν και στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ινδία και στις περιοχές του Θιβέτ, που φτάνουν περίπου τους 100.
Όσοι έχουν μείνει στην πρωτεύουσα Κατμαντού προσπαθούν να φύγουν με κάθε δυνατό μέσο. Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ πολλά από τα κτίρια που δεν έχουν πέσει θεωρούνται ακατάλληλα -ενώ ο κίνδυνος των μετασεισμών παραμένει.
Συγκλονίζουν οι εικόνες πολιτών που καίνε τους νεκρούς σε δρόμους & πλατείες
Μαζικές καύσεις νεκρών πραγματοποιούνται δίπλα στον ποταμό Μπαγκμάτι, που χωρίζει στα δύο το Κατμαντού, με τις οικογένειες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να θρηνήσουν τους ανθρώπους τους- όπως επιτάσσει η ινδουιστική παράδοση.
Οι περιοχές που γίνονται επίσης οι καύσεις των νεκρών έχουν επίσης γεμίσει. Παρά το γεγονός ότι έχει οριστεί ένα μέρος κατά μήκος του ποταμού για τη συγκεκριμένη τελετή, οι συγγενείς ακόμη ψάχνουν για λίγο χώρο στις όχθες και κάνουν τις τελετές όπου βρουν λίγο κενό. Το ιερό ινδουιστικό τέμενος Pashupatinath επίσης δεν επαρκεί για όλους αυτούς τους νεκρούς, που συνεχώς αυξάνονται.
Σήμερα, πυκνός λευκός καπνός υψωνόταν πάνω από ολόκληρη την πόλη, καθώς εκατοντάδες σώματα καίγονταν στα τσιμεντένια πεζοδρόμια που οδηγούν στο ποτάμι. Δεκάδες νεκρά παιδιά είναι τυλιγμένα με υφάσματα σε πορτοκαλί και χρυσό χρώμα, ενώ οι συγγενείς προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Την ίδια ώρα, πτώματα εξακολουθούν να είναι παραταγμένα στους δρόμους της πόλης και να κείτονται δίπλα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 4.000 πλέον υπάρχει έλλειψη στα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την καύση. Αρκεί να σημειωθεί ότι για κάθε ατομική καύση απαιτούνται 250 κιλά ξύλου.
Χιλιάδες εθελοντές ψάχνουν επιζώντες μέσω δορυφόρου
Περίπου 4.500 άνθρωποι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να εξετάσουν 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από δορυφορικές εικόνες που συνελέγησαν πάνω από το Νεπάλ προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία παροχής δορυφορικών εικόνων DigitalGlobe.
Η εταιρεία έχει θέσει στη διάθεση των σωστικών συνεργείων και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο Νεπάλ υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές, ενώ μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας της παρέχει στα μέλη των σωστικών συνεργείων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων άμεση διαδικτυακή πρόσβαση σε εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά τον σεισμό.
Οι εθελοντές έχουν "μαρκάρει" 21.975 περιοχές για χρήση των σωστικών συνεργείων, περιλαμβανομένων 3.128 κατεστραμμένων κτιρίων και 1.129 κατεστραμμένων δρόμων.
OHE: Πάνω από 8 εκατομμύρια οι πληγές
Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως ο σεισμός στο Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού και στέγης.
Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.
Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμένου οδικού δικτύου. Ελικόπτερα που άρχισαν μόλις τη Δευτέρα πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν στάγδην προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.
To Facebook συγκεντρώνει χρήματα για το Νεπάλ- Πως μπορείτε να βοηθήσετε
Έκκληση για δωρεές απηύθυνε τo Facebook, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρει έως 2 εκατ. δολάρια ώστε να συμπληρώσει το ποσό των συνεισφορών των χρηστών του Διαδικτύου. "Ο κόσμος εκφράζει την επιθυμία να προσφέρει βοήθεια στα θύματα του σεισμού που έπληξε τους πολίτες του Νεπάλ, της Ινδίας και του Μπανγκλαντές", ανακοίνωσε η διεύθυνση του Facebook.
Το Facebook ενεργοποίησε επίσης το σύστημα συναγερμού "Safety Check" που επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της καταστροφής να ειδοποιούν φίλους και συγγενείς για την κατάστασή τους. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο που τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα αυτό στο Νεπάλ, όπως και σε ορισμένες περιοχές του Μπανγκλαντές, της Ινδίας και του Μπουτάν, "εκατομμύρια άνθρωποι ειδοποίησαν ότι είναι σώοι και αβλαβείς, ενώ δεκάδες εκατομμύρια είπαν ότι κάποιος τον οποίο γνωρίζουν είναι καλά στην υγεία του".