«Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και, στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί. Είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη», ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού, Κότζι Σεκιμίζου, στη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη.
Ο διευθυντής του Οργανισμού ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων υπενθυμίζοντας ότι το 2014 περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και 3.000 έχασαν τη ζωή τους. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά επίσης να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους, 1.750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2014.
«Η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ). Υπενθύμισε δε ότι «οι Ιταλοί είχαν θέσει σε εφαρμογή μια πολύ αποτελεσματική επιχείρηση, τη Mare Nostrum, για να σώζονται ζωές», ενώ εξέφρασε τη λύπη του διότι αυτή τερματίστηκε το περασμένο φθινόπωρο. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι το γεγονός πως δεν διαθέτουμε μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωσης αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στρατιωτικά μέτρα κατά των διακινητών στη Λιβύη, στη σκιά της τραγωδίας της Κυριακής στη Μεσόγειο, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr