Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το κτίριο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούδι.
Την ίδια ώρα, μαχητές Χούδι, με την υποστήριξη στρατιωτικών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, μπήκαν στην πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα σουνιτικής επαρχίας Σάμπουα, στα ανατολικά της χώρας, παρά τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τους από τη συμμαχία των εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι ηγέτες φυλών της περιοχής αλλά και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας διευκόλυναν την είσοδο των δυνάμεων των Χούδι στην πόλη Άτακ, όπου κατέλαβαν τον έλεγχο γραφείων των τοπικών αρχών και εγκαταστάσεων των υπηρεσιών ασφαλείας.
Είναι η πρώτη φορά που οι Χούδι (ζαϊντίτες σιίτες) και δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ μπήκαν στην πόλη από όπου προέρχεται η ακραιφνώς σουνιτική φυλή των Αουλάκι.
Η εξέλιξη φέρνει τους Χούδι πιο κοντά στον πιο πολύτιμο οικονομικό πόρο της χώρας, τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και τον τερματικό σταθμό εξαγωγής αερίου Μπάλχαφ, στην Αραβική Θάλασσα, περίπου 160 χλμ. νοτιοανατολικά της Άτακ.
Για κρίση επισιτισμού προειδοποιεί η UNICEF
Την ίδια ώρα η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «κορύφωση του υποσιτισμού» τις προσεχείς εβδομάδες στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οργανισμού Ζιλιέν Αρνέ, το ένα τρίτο των μαχητών των ενόπλων παρατάξεων είναι παιδιά.
«Θα έχουμε κορύφωση του υποσιτισμού τις εβδομάδες που έρχονται, αυτό είναι δυστυχώς βέβαιο. Οι δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε νερό, η αύξηση των τιμών των τροφίμων, οι δυσχέρειες όσον αφορά την κυκλοφορία στη χώρα, η έλλειψη πόσιμου νερού, όλα αυτά συνδυαζόμενα με τη μείωση των υπηρεσιών του κράτους σημαίνουν ότι θα υπάρξει νέα μείωση του αριθμού των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο και ταυτόχρονα την αύξηση του υποσιτισμού» επισήμανε ο εκπρόσωπος της UNICEF.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Αρνέ εξέφρασε την ελπίδα την Πέμπτη να φτάσει στη Σαναά το αεροσκάφος που μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό, είδη υγιεινής και νερό.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της UNICEF, τουλάχιστον 77 παιδιά έχουν σκοτωθεί και άλλα 44 έχουν τραυματιστεί από τις 26 Μαρτίου.
Τα παιδιά πλήττονται ιδιαίτερα από τον πόλεμο καθώς, πως εξήγησε ο Αρνέ, έως και το ένα τρίτο των μαχητών των ένοπλων ομάδων στην Υεμένη είναι παιδιά κάτω των 18 ετών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr