«Ως ευρωπαϊκός θεσμός που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καρδιά της κρίσης, η ΕΚΤ έγινε το επίκεντρο των επικρίσεων εκ μέρους εκείνων που είναι οργισμένοι με την κατάσταση», τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Οι κατηγορίες αυτές είναι αναμφίβολα «άδικες», είπε ο κ. Ντράγκ, υποστηρίζοντας πως σκοπός των ενεργειών της ήταν κυρίως να αμβλύνει τα σοκ που υπέστησαν οι οικονομίες. «Οι άνθρωποι ζουν δύσκολες καταστάσεις», παραδέχθηκε αναφερόμενος στους ανέργους και στα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Το κέντρο της Φρανκφούρτης έγινε σήμερα θέατρο ταραχών και συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές κατά της λιτότητας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αντικαπιταλιστικού μπλοκ Blockupy και των αστυνομικών δυνάμεων.
«Υπάρχουν ορισμένοι, όπως οι πολυπληθείς διαδηλωτές που βρίσκονται έξω σήμερα, που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα. Θέλουν μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη με μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Και άλλοι, όπως τα λαϊκιστικά κόμματα που έχουμε δει να εμφανίζονται παντού στην Ευρώπη, που θεωρούν ότι η Ευρώπη κάνει υπερβολικά πολλά. Η απάντησή τους είναι η επανεθνικοποίηση των οικονομιών μας και η διεκδίκηση της οικονομικής κυριαρχίας», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι.
«Κατανοώ τι πυροδοτεί αυτές τις απόψεις και για ποιον λόγο οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Αλλά στην πραγματικότητα, κανένα από αυτά τα ρεύματα δεν προσφέρουν πραγματικές λύσεις στην κατάσταση που ζούμε σήμερα», πρόσθεσε.
«Η αλληλεγγύη είναι σημαντική για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είναι δίκαιο οι χώρες να υποστηρίζουν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε τονίζοντας ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι μία πολιτική ένωση στο πλαίσιο της οποίας ορισμένες χώρες πρέπει μονίμως να πληρώνουν για τις άλλες».
Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και ζήτησε την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr