Όπως υπενθύμισε, οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αγορές θα γίνονται από την δευτερογενή αγορά.
Αναφερόμενος σε εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1,5% για το τρέχον έτος (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1%), στο 1,9% το 2016 (από 1,5% προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,1% το 2017.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, τα θετικά αποτελέσματα από τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη φανεί.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2%.
«Δεν θα δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση»
Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, εκ του καταστατικού της, δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική νομισματικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου ουσιαστικά να προσφέρει χρήματα σε τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν κρατικά ομόλογα
Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι ήταν απολύτως ξεκάθαρος:
«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση».
«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας», υπογράμμισε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε με νόημα.
«Αλλά είναι και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός», πρόσθεσε.
Ντράγκι: Γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα
Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα να μην περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τόνισε ότι οι λόγοι είναι οι εξής:
1. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας η οποία είναι σε πρόγραμμα και δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος, κάτι το οποίο ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου,
2. Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν την απαιτούμενη – εκ των κανόνων της ΕΚΤ – πιστοληπτική αξιολόγηση
3. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη – το όριο αυτό φθάνει στο 33% - το οποίο, ούτως ή άλλως έχει ξεπεράσει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι, όταν γίνουν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει ήδη η ΕΚΤ στην κατοχή της από την Ελλάδα, το όλο θέμα θα επανεξετασθεί.
«Η ΕΚΤ είναι ο πρώτος που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική cοικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες», δήλωσε και πρόσθεσε: «Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη».
«Αξιόπιστες» οι ελληνικές τράπεζες
Στη συνέχεια, ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε ως αξιόπιστες τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο ισχυρό.
Επιβεβαίωσε ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι το Eurogroup αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.
Όπως δήλωσε «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η λειτουργία του ELA».
Δεν παρέλειψε, πάντως, να προειδοποιήσει ότι η ύπαρξη «ακατάλληλης επικοινωνίας» («inappropriate communication») μπορεί να πλήξει τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, με δεδομένο ότι πλήττει και την πορεία των ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται.
Σχετικά με τη «δραστηριότητα» της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση, τόνισε ότι η τράπεζα έχει δώσει το ποσό των 100 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών έχει διπλασιάσει τα κεφάλαια που τους παρέχει. Τα κεφάλαια που έχει προσφέρει η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιστοιχούν στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ, με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Έσπευσε να προσθέσει με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ δεν έχει στηρίξει την Ελλάδα».
Άρση περιορισμών κεφαλαίων στην Κύπρο
Παράλληλα, αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι σε ένα μήνα το αργότερο θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί κεφαλαίων, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη
Νωρίτερα, κατά την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Λευκωσία, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης, όπως άλλωστε αναμενόταν.
Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, αναφέρεται ότι «κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr