Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, που επικαλείται έγγραφα από την εποχή εκείνη τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του, ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, κράτησε το 1990 μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας χώρες και κατάφερε να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα το 1990 κατά τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση, ο Κολ ζήτησε από τους διαπραγματευτές να αποφύγουν τον όρο «Ειρηνευτική Συνθήκη», ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.
Αντί γι' αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.
Για να γίνει κατανοητό το τρικ θα πρέπει να τρέξουμε το χρόνο προς τα πίσω.
Στις 14 Ιανουαρίου 1946 στο Παρίσι συζητήθηκε και ψηφίστηκε το Σύμφωνο Αποζημιώσεων, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία όφειλε να καταβάλει αποζημιώσεις στους νικητές για τις καταστροφές που προκάλεσε κατά τον πόλεμο συνολικού ύψους 7,1 δισ. δολαρίων με βάση την αγοραστική δύναμη του 1938.
Στην Ελλάδα επιμερίστηκε το 3,5% αυτού του ποσού ως αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα την περίοδο του πολέμου, συν το δάνειο που εξαναγκάσθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να χορηγήσει το 1942 στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής για την κάλυψη των εξόδων τους, τουτέστιν 106,5 δισ. δολάρια σε τιμές του 2010, δηλαδή 78,958 δισ. Ευρώ.
Ωστόσο η εξυπηρέτηση των χρεών για τις αποζημιώσεις που όριζε η Συνθήκη των Παρισίων του 1946, αναβλήθηκε μέχρι την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.
Η συνθήκη όμως δεν υπογράφηκε ποτέ με αποτέλεσμα αν το 1990, υπογραφόταν έστω και καθυστερημένα τότε το Βερολίνο με βάση τη συνθήκη του Παρισίου θα έπρεπε να καταβάλει τις αποζημιώσεις.
Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκε το υποκατάστατο της «Δυο συν Τέσσερα Συνθήκης» που σηματοδότησε την κατάρρευση του πάλαι ποτέ «υπαρκτού σοσιαλισμού» και άνοιξε το δρόμο για την επανένωση των δυο Γερμανιών, της Ανατολικής Γερμανίας (DDR) και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (BRD), αλλά και που άφησε τις χώρες που είχαν υποστεί τις ολέθριες καταστροφές της ναζιστικής Γερμανικής κατοχής, χωρίς αποζημιώσεις.
Γι αυτό επίσης και τώρα, το Βερολίνο ισχυρίζεται πως η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημά της για πολεμικές αποζημιώσεις το 1990.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr