«Για την Ευρώπη και την Ελλάδα βρέθηκε ένας καλός συμβιβασμός», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Στο θέμα της Ελλάδας, αναζητήσαμε μια καλή λύση. Η καλή λύση ήταν να παρατείνουμε τη χρηματοδότηση επιτρέποντας στην Ελλάδα να διασφαλίσει τη μετάβαση και να μπορέσει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Η καλή λύση ήταν επίσης να της δώσουμε χρόνο ώστε να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις της και να γίνει επίσης σεβαστή η επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων» πρόσθεσε.
Ο κ. Ολάντ κάλεσε την Ευρώπη από την πλευρά της να δείξει αξιοπιστία και αλληλεγγύη, απέναντι στην Ελλάδα που έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες και θυσίες τα τελευταία χρόνια. «Τώρα, πρέπει να δοθεί χρόνος αλλά ταυτοχρόνως να τηρηθούν οι δεσμεύσεις επειδή οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι αυτοί που επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση» σημείωσε ο κ. Ολάντ.
«Αναζητούμε πάντα με την Άνγκελα Μέρκελ τον σωστό συμβιβασμό, τη σωστή λύση. Και όταν καταφέρνουν να συμφωνήσουν η Γαλλία με τη Γερμανία, ενισχύεται όλη τη Ευρώπη» κατέληξε.
Τα κόμματα της Γερμανίας για τη συμφωνία
Με μικτά συναισθήματα έγινε δεκτή η συμφωνία του Eurogroup, από τα γερμανικά κόμματα.
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε, φέρεται να δήλωσε στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Επιφυλακτική εμφανίζεται η Ένωση Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). Την συμφωνία χαιρετίζουν οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά εκφράζει την ικανοποίησή της διότι «άλλες χώρες της Ευρωζώνης φρέναραν το Βερολίνο»,
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου Χανς Μίχελμπαχ θεωρεί ότι η συμφωνία δεν μπορεί ακόμη να ψηφιστεί από την Μπούνστεσταγκ. «Χωρίς αξιόπιστες αντιπαροχές από την Αθήνα, η συμφωνία δεν αξίζει τίποτα», δηλώνει και τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει να την ξεφορτωθεί η Ελλάδα με άδειες υποσχέσεις», ενώ δεν θεωρεί εφικτό να μπορέσει να ψηφίσει η Μπούντεσταγκ πριν από το τέλος του μήνα. «Η Βουλή πρέπει να εξετάσει την ουσία των όρων. Πριν από οποιαδήποτε έγκριση χρειάζεται απόλυτη σαφήνεια και αξιοπιστία σε όλες τις λεπτομέρειες και εγγυήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής.
«Είναι απίστευτο με πόση άγνοια πιέστηκε στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση. Είναι καλό που άλλες χώρες της Ευρωζώνης φρέναραν την γερμανική κυβέρνηση με την ανυποχώρητη με το 'όλα ή τίποτα' στάση της. Τώρα η Αθήνα έχει τουλάχιστον κερδίσει χρόνο και κάποιο περιθώριο ελιγμών. Οι παράλογοι όροι όπως ο στόχος για πλεόνασμα 3% φαίνεται να βγήκαν από το τραπέζι», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ.
Την συμφωνία χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «καλό συμβιβασμό» και πρόσθεσε ότι οι σκληροί των δύο πλευρών αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν. Το αν στους Έλληνες δόθηκε αέρας να αναπνεύσουν, θα φανεί την Δευτέρα, πρόσθεσε.
Ικανοποίηση από τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ για την κατάληξη του Eurogroup
Εν τω μεταξύ, ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Ελλάδα, πρόκειται για «θετικότατη εξέλιξη». Η Ελλάδα, σημειώνει, «παραμένει στο ευρώ και στο δρόμο της μεταρρύθμισης και της εξυγίανσης».
Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Εάν η Αθήνα δεν είχε κάνει σημαντικούς συμβιβασμού το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα είχε καταρρεύσει
Μια άλλη ανάγνωση της συμφωνίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, λέγοντας ότι, εάν η Αθήνα δεν είχε κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς και δεν είχε πετύχει μια συμφωνία με τους υπουργούς της Ευρωζώνης , το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα είχε καταρρεύσει μέσα σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup, της Παρασκευής, ήταν «ήταν ο πρώτος γύρος συνομιλιών για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταρρεύσει την επόμενη εβδομάδα.
«Από τη στιγμή που θα βρεθούν σε ασφαλή χώρο για τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα υπάρξει άλλος ένας γύρος συνομιλιών που θα περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός.
Ο Νούναν, που στις διαπραγματεύσεις φέρεται να ακολούθησε τη «σκληρή γραμμή» απέναντι στην Ελλάδα που πρόκρινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι υπήρχε πολύ μικρό περιθώριο για παραχωρήσεις.
«Το πολιτικό πρόβλημά τους (σ.σ. της Αθήνας) είναι ότι πρόκειται για μια ανατροπή της εκλογικής θέσης τους. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στο τραπέζι που θα μπορούσε να θεωρηθεί παραχώρηση... Πλέον συμβιβάζονται και συμβιβάζονται σημαντικά», πρόσθεσε.
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Καλή λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα
Καλή λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά και εξίσου καλό συμβιβασμό για την Αθήνα και την Ευρωζώνη, με τον κίνδυνο ενός «Grexit» να έχει απομακρυνθεί, χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.
Σύμφωνα με τον κ. Σέλινγκ, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας κατάλογο δεσμευτικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, που θα εξεταστούν, και την Τρίτη, έπειτα από τηλεδιάσκεψη αναμένεται το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως», ενώ αν οι θεσμοί δεν καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, λέγοντας δηλαδή «όχι» στον κατάλογο αυτό, τότε θα υπάρξει άμεση σύγκληση του Eurogroup, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Όπως ανέφερε, σκοπός της παράτασης δεν είναι μια άνευ τέλους επέκταση του προγράμματος, αλλά να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος και οι Ελληνες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προτάσεις, οι οποίες, εφ όσο ν γίνουν δεκτές από τους θεσμούς μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο πρόγραμμα.
Πρόσθεσε πως υπήρξε πάντα αυτή η σκέψη, πόσο ευέλικτο είναι το πρόγραμμα, και ήδη την περασμένη Τετάρτη «είχαμε φθάσει σχεδόν ακριβώς εδώ που βρισκόμαστε τώρα», τότε όμως υπήρχε ακόμη άρνηση, αλλά τώρα ήλθε η συγκατάθεση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και έγινε μια πολύ μακρά τηλεδιάσκεψη με την ελληνική κυβέρνηση για να διαμορφωθεί η δήλωση, όπως έχει τώρα.
Τεόλος εκτίμησε πως το πρωί της Τρίτης στην τηλεδιάσκεψη θα μπορέσουν να αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα και να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr