Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, και το "θρίλερ" εγγράφων που αποκάλυψε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ ξεκαθάρισε ότι τα προσχέδια των κοινών ανακοινωθέντων είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και του προέδρου του, κ. Ντάισελμπλουμ.
Απέδωσε δε την παρουσίαση πολλών προσχεδίων κατά τη συνεδρίαση στην πάγια τακτική, που ακολουθείται στις συνεδριάσεις του Eurogroup με σκοπό την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, κάτι το οποίο όπως είπε τελικά απέτυχε.
Όπως είπε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, η Επιτροπή συνέβαλε σε αυτές τις διαβουλεύσεις και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό και επανέλαβε τη δήλωση του Γάλλου επιτρόπου, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι το αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την Ελλάδα, μαζί με την «ευελιξία» και τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν και το δεύτερο βήμα είναι η διαπραγμάτευση της ουσίας του υπάρχοντος προγράμματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι υπάρχει μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Τη θέση ότι είναι προς το συμφέρον όλων η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin.
«Η ομπρέλα που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμά μας, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη», πρόσθεσε, ενώ νωρίτερα , προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε πως εύχεται η ελληνική πλευρά να ζητήσει παράταση του προγράμματος, έτσι ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να συζητηθεί αναπροσαρμογή αυτού.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Η Ελλάδα καλείται τις επόμενες ημέρες και μέχρι την Παρασκευή να απαντήσει αν θα υποβάλλει αίτημα παράτασης, με τους Ευρωπαίους εταίρους να κρατούν σκληρή γραμμή για το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έχει να κάνει κυρίως με τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί, εξηγώντας ότι υπάρχει συναίνεση με την Αθήνα σε θέματα όπως το χρέος και ο αποκλεισμός ενός «κουρέματος».
«Είναι πρόβλημα διατύπωσης, αν και το νομικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι τίποτε παρά μια παράταση του προγράμματος. Αυτό που μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που έχω καταλάβει, είναι ότι συμφωνεί επί της αρχής με την παράταση του προγράμματος», δήλωσε.
Ο Σαπέν, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι χαμηλότερα, για όσο καιρό διαρκεί η παράταση του προγράμματος. «Όλοι συμφωνούν σε αυτό: έχεις ένα πλεόνασμα 1,5%, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σε αυτό το διάστημα που να επιδεινώνει αυτό το πλεόνασμα», είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Η παραδοχή του Γάλλου ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη επίσημη αναφορά περί ελαστικότερου δημοσιονομικού στόχου με σαφές μάλιστα ποσοστό.
Παράλληλα προειδοποίηση ότι δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς με μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών για τον ελληνικό πληθυσμό, όσο και για τους επαπειλούμενους κινδύνους μετάδοσης για άλλες χώρες, απηύθυνε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν.
Όπως είπε ο κ. Φάιμαν, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση, διότι αμοιβαία προσέγγιση δεν σημαίνει πως ο ένας παραμένει αμετακίνητος και οι άλλοι προσεγγίζουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr