Σίγουρα η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι πριν τη Σύνοδο, επήλθε συμφωνία με τον κ΄Τσίπρα, για να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις, μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να οικοδομηθεί η βάση για την επίτευξη συμφωνίας στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, διέλυσαν τα μαύρα σύννεφα, που δημιούργησε η σύγκρουση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη, για την παράταση του προγράμματος, αλλά δεν έβγαλε και ήλιο λαμπερό στην Αθήνα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup , δήλωσε ότι είναι πιθανή μια συμφωνία για πρόγραμμα προσθέτοντας ότι ο πολιτικός συμβιβασμός θα είναι πολύ σκληρός.
Ο λίγος χρόνος που κράτησε η συζήτηση για την Ελλάδα, στη Σύνοδο, δεν ήταν αρκετός, ώστε να τεθούν πιο ουσιαστικά επί τάπητος τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Αυτή η συζήτηση θα γίνει αναλυτικά έτσι κι αλλιώς από τα τεχνικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόνανλτ Τουσκ, κατά τη Σύνοδο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε τι συζητήθηκε στο Eurogroup της Τετάρτης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε τεχνική βοήθεια και όπως είπε ο Πολωνός πολιτικός «αυτό θα βοηθήσει να υπάρξει μια συμφωνία ενόψει του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, που πριν τη Σύνοδο δήλωνε ότι: «η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν, αν συμβιβασμοί τα πλεονεκτήματα της νέας συμφωνίας, ξεπερνούν τα μειονεκτήματα, αμέσως μετά δήλωσε ότι είναι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα για την επίτευξη μιας συμφωνίας
«Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε» συμπλήρωσε και απευθυνόμενη και στο εσωτερικό της χώρας της, σημείωσε: «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ. Θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις».
«Πρέπει να βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» τόνισε, από τη δική του πλευρά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας, υπογράμμισε όμως ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τυχόν νέες δαπάνες με περικοπές αντίστοιχου μεγέθους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr