Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί καμία μονόπλευρη αλλαγή στο σχήμα διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι προετοιμάζεται να συναντηθεί με τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό το επιτυχημένο μονοπάτι για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονόπλευρες αλλαγές στο πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά, στο Reuters Euro Zone Summit.
Νωρίτερα και γερμανικό ΥΠΟΙΚ, δια μέσω του εκπροσώπου του, είχε διαμηνύσει ότι οι συμφωνίες της Ευρώπης με την Ελλάδα, έχουν δεσμευτικό και νόμιμο χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διάσωσης, και ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Περιμένουμε τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί ο ρόλος της ως παρατηρητή του ελληνικού προγράμματος.
Σε σχέση, δε, με ενδεχόμενο ραντεβού των δύο υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Μαριάνε Κοτέ, σημείωσε ότι «βλέπει» συνάντηση τις επόμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί σχετική επαφή.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας και κατά της λιτότητας, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σχολίασε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι βασισμένο μόνο στη λιτότητα, αλλά περιέχει και πολλά στοιχεία για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, πάντα, όμως, σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των εταίρων της.
Επίσης η Κριστίν Βιρτς, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης της Καγκελαρίου, με τον Έλληνα πρωθυπουργού τονίζοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο» και ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα.
«Το Βερολίνο επιθυμεί να έχει μία καλή και φιλική επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα μίας συνάντησης ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων.
«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περιμένει να δει ποιες είναι οι ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», διευκρίνισε, πάντως σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr