«Τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης (της αγοράς ομολόγων), τα οποία επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, ισχύουν και για την Ευρώπη. Εάν η ΕΚΤ κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως τόνισε για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά» και εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης ζήτησε οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.
«Η αμερικανική οικονομία δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα χωρίς την ταχεία εφαρμογή των ασκήσεων αντοχής στις αρχές του 2009 από τη Fed, οι οποίες ανάγκασαν στη συνέχεια τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει ακόμη αυτό που κάναμε εμείς», τόνισε.
Παράλληλα εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη συνεχόμενη μείωση των τιμών του πετρελαίου που θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
«Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα. Από τη μία πλευρά, είναι ανησυχητικό ότι ο πληθωρισμός δεν είναι στο 2%. Με τον πληθωρισμό στο μηδέν, θα πρέπει να μειώσεις τα επιτόκια κάτω από το μηδέν. Αλλά, για το πετρέλαιο δεν ανησυχώ. Πρόκειται για προσωρινή μείωση του πληθωρισμού που κάνει τους καταναλωτές πλουσιότερους και έτσι βοηθά την ανάπτυξη. Εάν υπάρχει καλός και κακός αποπληθωρισμός, τότε η μείωση των τιμών του πετρελαίου εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία», σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr