Στην ουσία οι χώρες του Κόλπου δυναμιτίζουν τις όποιες ελπίδες έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού, για μείωση της παραγωγής, ώστε να σταματήσει η πτώση της τιμής του πετρελαίου, λόγω της υπερβολικής προσφοράς και της μειωμένης ζήτησης.
Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε σε ξεχωριστές δηλώσεις του και ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι αυτή. Ο κ. Naimi δήλωσε ωστόσο πως θεωρεί ότι η αγορά πετρελαίου θα «σταθεροποιηθεί από μόνη της τελικά», εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την φημολογία ότι η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου του OPEC δεν θα στηρίξει την πρόταση για μείωση της παραγωγής του μαύρου χρυσού στην συνεδρίαση της Πέμπτης.
«Το συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου κατέληξε σε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Naimi, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι και ο OPEC θα έχει μια ενιαία θέση.
Με την κρίση να έχει πλήξει πολλές δυτικές χώρες που πλέον καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά και τις ΗΠΑ, πρώτη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο, να εκμεταλλεύεται την εξόρυξη πετρελαίου στα εδάφη της με τη μέθοδο fracking, όπου αντλείται πετρέλαιο από πετρώματα σε μεγάλο βάθος, ο OPEC καλείται να λάβει αποφάσεις στήριξης της τιμής του πετρελαίου, καθώς για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες η χαμηλή τιμή σημαίνει λιγότερα έσοδα.
Μάλιστα χώρες όπως η Ρωσία που δεν ανήκει στον OPEC, αλλά και η Βενεζουέλα, που ανήκει στον Οργανισμό αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί εάν η τιμή πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό τους.
Αναμένουν λοιπόν ότι την Πέμπτη, οι χώρες που μετέχουν στον OPEC θα συμφωνήσουν στη μείωση του ποσοστού άντλησης πετρελαίου, ώστε η προσφορά να είναι τόση, που να παρασύρει προς τα πάνω την τιμή.
Η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του κόλπου από την πλευρά τους, τους χαλούν τα σχέδια και κρατώντας χαμηλά της τιμές επιδιώκουν να γίνει ακριβή η εξόρυξη στις ΗΠΑ με τη μέθοδο fracking και έτσι να ζητήσει από τις αγορές φτηνότερο πετρέλαιο, ανεβάζοντας τεχνικά την κατάλληλη στιγμή την τιμή του, ώστε να αποκομίσουν κέρδη.
Πάντως η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 30%, από πέρυσι το καλοκαίρι αποτελεί ευλογία για τις χώρες που δεν διαθέτουν δικές του πετρελαιοπηγές. Μόνο στη Γερμανία οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά μπορούν από του χρόνου να εξοικονομήσουν 35 δις ευρώ, όπως υπολόγισε η τράπεζα Unicredit. Άρα στο όλο παίχνιδι, οι ενδιαφερόμενοι για την τιμή του πετρελαίου είναι πολλοί και τα συμφέροντα διαφορετικά.
Ο OPEC, καλείται να παίξει τον ρόλο του διατητή και να συγκεράσει τις αποψεις. Ο Κόλπος, του κόβει όμως από νωρίς την όρεξη για μείωση της παραγωγής και η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τελική έκβαση της.
Σε χαμηλό 4 ετών το πετρέλαιο
Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην συνεδρίαση του OPEC, αλλά και εν μέσω των έντονων ανησυχιών για μη επίτευξη συμφωνίας ως προς την μείωση της παραγωγής του μαύρου χρυσού, η τιμή του πετρελαίου διεύρυνε τις απώλειές του στις συναλλαγές της Τετάρτης.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light και παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 40 σεντς στα 73,69 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010. Μέχρι στιγμής στην εβδομάδα το πετρέλαιο έχει απωλέσει το 3,7% της αξίας του, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 30% περίπου από τα υψηλά του.
Την ίδια ώρα, πτώση 54 σεντς στα 77,8 δολάρια το βαρέλι σημείωσε το συμβόλαιο αργού τύπου brent και παραδόσεως Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.
Με απώλειες έκλεισε και ο χρυσός
Με οριακές απώλειες, αλλά κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.200 δολαρίων έκλεισε την Τετάρτη ο χρυσός, σε μια συνεδρίαση ήπιας συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 50 σεντς ή λιγότερο από 0,1% στα 1.196,6 δολάρια την ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα, το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 2,1%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr