Ο πρώην πρόεδρος, εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και υποστηρίζει την εκμετάλλευση του συνόλου των συγκλίσεων που συμφωνήθηκαν επί προεδρίας του με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθώς εκτιμά ότι αυτές μπορούν να θέσουν ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλεονεκτική θέση, εκθέτοντας την Τουρκία.
Ο κ. Χριστόφιας υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς» και υπενθιμίζει ότι ο ίδιος είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στα ζητήματα που αφορούν στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών.
«Όλες ανεξαιρέτως, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ, θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Το ίδιο θα ισχύει για την οριοθέτηση και επίλυση διαφορών
με γειτονικά κράτη. Όλα αυτά θα γίνονται σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών συνθηκών της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνδυασμό με τη σύγκλιση ότι οι φυσικοί πόροι (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο) επίσης θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, καθώς και με τη σύγκλιση που καταλήξαμε με τον κ. Έρογλου, αναφορικά με την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων, είναι φανερό ότι με τη λύση του Κυπριακού το θέμα του φυσικού αερίου θα είναι βασικά λυμένο», αναφέρει ο κ. Χριστόφιας.
Ο κ. Χριστόφιας κοινοποίησε την επιστολή του και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr