Κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον Άχιμ Στάινερ, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, για τις επιπτώσεις των υδροφθορανθράκων (HFC) στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι στο μέλλον ενδέχεται να αντιστρέψουν την καλή δουλειά που έχει γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.
Οι HFC χρησιμοποιούνται στα ψυγεία και τα κλιματιστικά και έχουν σταδιακά αντικαταστήσει τους χλωροφθοράνθρακες (CFC) και τους υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) που ήταν επιβλαβείς για το στρώμα του όζοντος.
Συναγερμό για τους HFC , σήμανε και η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία αν και αναγνώρισε ότι το στρώμα του όζοντος, βρίσκεται σε πορεία αποκατάστασης, επεσήμανε ότι οι επιτυχίες αυτές είχαν «μια παράδοξη παρενέργεια»: οι HFC είναι πολύ ισχυρά αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Γι’ αυτό τον λόγο η Γαλλίδα υπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να υιοθετήσουν μια τροποποίηση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα αφορά και στην παραγωγή και τη χρήση των υδροφθορανθράκων.
Μέχρι την Παρασκευή οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για τα ποσά που είναι απαραίτητα για την ανασύνθεση του Ταμείου για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την περίοδο 2015-2017.
Από το 1991 το Ταμείο αυτό έχει προσφέρει τρία δισεκατομμύρια δολάρια (2,4 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαλείψουν τις ουσίες που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος.
Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που υπεγράφη το 1987, επέτρεψε τη σταδιακή μείωση των CFC, που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος, ενώ λίγο αργότερα υιοθετήθηκε μια τροποποίηση βάσει της οποίας αποφασίστηκε να εξαλειφθούν και οι HCFC.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr