Σε ομιλία που έδωσε στη Ρώμη ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως ο συνδυασμός των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και των αγορών στοιχείων ενεργητικού έχει δημιουργήσει μια νομισματική διευκόλυνση άνευ προηγουμένου, ωστόσο τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει «περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής αν επιδεινωθούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό ή αν τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί αποδειχθούν ανεπαρκή».
Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί και ότι για να υπάρξει αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία πρέπει να αρχίσουν να δανείζουν και οι τράπεζες. Επίσης οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και να κάνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την μείωση της ανεργίας.
«Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζονται πολιτικές προσφοράς όσο και ζήτησης» πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως ήδη η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS, στην δανειοδότηση των τραπεζών σε πολύ χαμηλά επιτόκια αλλά και στην μείωση των επιτοκίων της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να στηρίξει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ ευελπιστεί πως με τα μέτρα αυτά θα καταφέρει να επαναφέρει τον ισολογισμό της στα επίπεδα του 2012 ή τουλάχιστον να τον αυξήσει κατά 1 τρις. σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Ταυτόχρονα ελπίζει πως αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν πληθωρισμό και ανάπτυξη στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Σημειώνεται ότι με βάση τελευταία στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,4% μεγαλώνοντας κι άλλο την απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 2%. Αδύναμη είναι επίσης και η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως το επόμενο βήμα της ΕΚΤ θα είναι η αγορά εταιρικών ομολόγων και πως ενδέχεται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση πριν την ανακοίνωση αγοράς κρατικών ομολόγων ευρείας κλίμακας ή ποσοτικής χαλάρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr