«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της», αναφέρει το σχέδιο απόφαση της ΕΕ τονίζοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης».
Την Πέμπτη και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εκπροσωπούσε τον ασθενή πρόεδρο της Κύπρο, παρουσίασε επιστολή του Νίκου Αναστασίαδη, με την οποία απεύθυνε κάλεσμα προς τις χώρες μέλη, να στείλουν ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και όχι να περιοριστούν σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.
Ο κ. Αναστασιάδης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γνωστοποίησε επισήμως ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ανέφερε επίσης ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος - μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Αντώνη Σαμαρά που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε «άριστος συντονισμός». Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να υπάρξουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, πρόσθεσε.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης που είχε και το συντονισμό της διαπραγμάτευσης από κυπριακής πλευράς, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα Συμπεράσματα των 28 ηγετών προς την Άγκυρα. «Δεν θριαμβολογούμε σε καμία περίπτωση, ο στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού και αυτά τα Συμπεράσματα θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς απειλές και εκφοβισμούς», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η κυπριακή πλευρά περιμένει από ην Κομισιόν να παρακολουθεί το θέμα, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής στις συνομιλίες και σε θετικά αποτελέσματα.
«Παρά την απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - θα έλεγα γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση - έστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα που στέλνει όλη η διεθνής κοινότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr