Την σοβαρή τους ανησυχία, για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζουν οι ηγέτες της ΕΕ, ζητώντας από την Τουρκία, το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μετά τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι ηγέτες της ΕΕ κρίνουν ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Το θέμα της Κύπρου εντάχθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας, με αφορμή την αμφισβήτηση από μέρους της Τουρκίας των δικαιωμάτων της Κύπρου στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου έριξε λάδι στη φωτιά των τουρκικών προκλήσεων, λέγοντας πως το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, που έχει εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ, «θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"».
Μάλιστα, έκανε αναφορά και στα περί δύο κρατών, σημειώνοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο, τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, μετά τη συνάντησή που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρτ Άιντε εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «εξέφρασε τις ανησυχίες του σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων που συνδέεται με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη πρέπει να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κάλεσε τα κράτη της περιοχής να συμβάλουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου και τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή.
Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύο μέρη.
Ειδικότερα κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας σε επανειλημμένα ερωτήματα για τις «τουρκικές παραβιάσεις» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «είναι συνέχεια της εισβολής του 1974 η πράξη του Μπαρμπαρός», η κ. Ψάκι επανέλαβε: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».
Δήλωση στήριξης υπήρξε και από το Βερολίνο με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, να δηλώνει στο ΑΜΠΕ ότι αναγνωρίζει τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ και ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη της, «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί» και τονίζοντας ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ σημείωσε ακόμη πως η γερμανική κυβέρνηση βλέπει «στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (σ.σ. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr