Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία ασκεί διπλωματικές πιέσεις και έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξής της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Η πρόεδρος του GMF, Κάρεν Ντόνφριντ, είπε ότι η έρευνα αντικατοπτρίζει "την αναταραχή στις διατλαντικές σχέσεις το περασμένο έτος".
Οι θετικές γνώμες για την εξωτερική πολιτική του Obama μειώθηκαν κατά 20% στη Γερμανία σε διάστημα ενός έτους, στο 56%. Το συνολικό ποσοστό μεταξύ των Ευρωπαίων μειώθηκε από το 69% στο 64% σε σχέση με το περασμένο έτος.
Ο ένας στους δύο Ευρωπαίους που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι θα ήθελε η εξωτερική πολιτική καθ' εκάστης χώρας της ΕΕ να είναι περισσότερο ανεξάρτητη από την Ουάσινγκτον.
Στις ΗΠΑ, το 53% των ερωτηθέντων εξέφρασε την αποδοκιμασία του σχετικά με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Obama. Το 71% δήλωσε ότι διάκειται δυσμενώς έναντι της Ρωσίας, άποψη την οποία συμμερίζεται επίσης το 68% των Ευρωπαίων.
Στις ΗΠΑ, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ενέκρινε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το 52% των Ευρωπαίων είπε ότι θα συμφωνούσε η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.
Στη Ρωσία, το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ το 86% αντιτίθεται στη διεθνή πολιτική του Ομπάμα. Το 72% βλέπει με αρνητικό μάτι τις ΗΠΑ και το 52% την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, το 53% των Ρώσων δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στην Ουκρανία, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει συγκρούσεις με την ΕΕ.
Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι ανησυχούν για την οικονομία, με το 73% να δηλώνει ότι η ΕΕ δεν έχει πράξει αρκετά ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr