Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για "τις ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία" και "ο διάλογος θα συνεχιστεί", ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, χωρίς α δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι νέες κυρώσεις
Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Δευτέρα, με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.
"Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη" είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.
Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά "τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων" οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση λίγων ωρών, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.
Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι
κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.
Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών "διπλής χρήσης", στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.
Η απάντηση της Μόσχας
O πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από το ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να υποστούν υψηλές επιβαρύνσεις.
«Θεωρούμε δεδομένο ότι διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας και για αυτόν το λόγο ο ουρανός πάνω από τη Ρωσία είναι ανοικτός για διελεύσεις», εξήγησε ο Μεντβέντεφ. «Όμως εάν μας επιβάλουν περιορισμούς, εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Εάν οι αερομεταφορείς των δυτικών χωρών πετάνε εκτός του εναέριου χώρου μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση πολλών εταιρειών που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης» προσέθεσε ο ίδιος.
Η Ρωσία είχε ήδη προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι εξετάζει να απαγορεύσει στις εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της που αποτελεί τον συντομότερο δρόμο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν οδυνηρό για τις εταιρείες που θα έβλεπαν τα έξοδα για τα καύσιμα να εκτοξεύονται κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά πτήση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Όμως μια απαγόρευση θα είχε επίσης επιπτώσεις για την ρωσική κρατική εταιρεία Αεροφλότ, που λαμβάνει αποζημιώσεις για αυτές τις διελεύσεις το ύψος των οποίων υπολογίζεται από τους ειδικούς στα 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ έχει δει τα κέρδη της να μειώνονται το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της υπάρχουσας κρίσης και των επιπτώσεων στις μετακινήσεις.
Ποροσένκο: Δεν θα παραδώσουμε τη Μαριούπολη
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εκτίμησε τη Δευτέρα, ότι η σύρραξη στη χώρα του δεν μπορεί να κερδηθεί "μόνο με στρατιωτικά μέσα", όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, στην οποία προωθούνταν αυτονομιστές για να την καταλάβουν πριν κηρυχθεί η εκεχειρία την Παρασκευή.
Η Μαριούπολη ανήκει στην Ουκρανία, "δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν", διεμήνυσε νωρίτερα ο Ποροσένκο μέσω Twitter, πριν συναντηθεί με βιομηχανικούς εργάτες στην Μαριούπολη.
Εξάλλου ο Ποροσένκο ανακοίνωσε στην Μαριούπολη ότι απελευθερώθηκαν από τους αυτονομιστές 12.000 πρόσωπα που κρατούνταν από αυτούς.
Από την έναρξη της εκεχειρίας, το βράδυ της Παρασκευής, "καταφέραμε να απελευθερωθούν 12.000 αιχμάλωτοι", ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax πως δήλωσε ο Ποροσένκο, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτό έγινε στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων που συμφωνήθηκε με τους αυτονομιστές στο Μινσκ.
Στη Μαριούπολη παρά την εκεχειρία αναφέρθηκαν μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές και το στρατό. Μια γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ενώ άλλα τρία πρόσωπα τραυματίστηκαν.
Κατά την άφιξή του στην πόλη των 500.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι που είναι κρίσιμο για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι έδωσε διαταγή στον στρατό να ενισχύσει την άμυνα της Μαριούπολης με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, άρματα μάχης και αεροπορική κάλυψη, για να προσθέσει: "ο εχθρός θα υποστεί μια συντριπτική ήττα".
Ακόμη, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο συμφώνησε με το NATO τα κράτη-μέλη του Συμφώνου να προμηθεύσουν απευθείας με οπλισμό την Ουκρανία. "Συνήφθη μια συμφωνία σε μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους χωρών του NATO", οι οποίες προβλέπουν "απευθείας παραδόσεις σύγχρονων όπλων τα οποία θα μας βοηθήσουν να αμυνθούμε και να νικήσουμε", είπε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπογράμμισε ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη. "Γενικά η εκεχειρία τηρείται, αν και παραμένει ακόμη επισφαλής", επισήμανε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ, ο Τόμας Γκρέμινγκερ, μιλώντας στη Βιένη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος επίσης ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ, δήλωσε ότι 59 παρατηρητές του μετακινήθηκαν από τις θέσεις όπου είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία στις εμπόλεμες ζώνες, για να επιτηρούν και να επαληθεύουν την τήρηση της εκεχειρίας.
Ο Οργανισμός διαμεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας 12 σημείων περιλαμβανομένης και της κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή. Έχει ανακοινώσει ότι θα υπερδιπλασιάσει την αποστολή των παρατηρητών του, η οποία αριθμεί σήμερα 231 μέλη, στέλνοντας στο έδαφος της Ουκρανίας άλλα 250.
Ο Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τήρηση της εκεχειρίας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επαρκεί απλώς η αναστολή των εχθροπραξιών και ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν μια πολιτική λύση.
Μια ταυτόσημη θέση εξέφρασε νωρίτερα τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr