Μπορεί στα πρόσφατα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου της ΕΕ να καταγράφηκε ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία, ωστόσο πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν άμεσα να «κλειδώσουν» την ενεργειακή τους ασφάλεια, πέρα από τις διακηρύξεις των Βρυξελλών.
Τελευταία η Λιθουανία, όπου η εταιρεία αερίου Litgas υπέγραψε 5ετη συμφωνία με τη Statoil για την εισαγωγή 540 εκατ. κυβικών μέτρων LNG/έτος, με τιμή που θα συνδέεται με τιμές spot του UK NBP. O πρωθυπουργός της χώρας, η οποία αυτή τη στιγμή εξαρτάται από αέριο αγωγών της Gazprom, χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική και τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Λιθουανίας, το όποιο μάλιστα ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι της Gazprom για μείωση των τιμών. Οι πρώτες ποσότητες αναμένεται να ξεκινήσουν να παραδίδονται από την αρχή του 2015. Σημειώνεται ότι η Λιθουανία καταναλώνει περίπου 3 bcm κατ΄ έτος, ενώ είχε ξεκινήσει από το Μάιο διαπραγματεύσεις με 5 εναλλακτικούς παρόχους ώστε να ξεκινήσει να διαφοροποιεί τις διόδους ενεργειακής της τροφοδοσίας. Τελικά από την λίστα των 5 υποψηφίων επελέγη η Stat Oil, της Νορβηγίας, που αξίζει να σημειωθεί ότι μετέχει στην κοινοπραξία του ΤΑΡ και του κοιτάσματος SDII στην Κασπία.
Η εξέλιξη αυτή στο Βαλτική, στο υπογάστριο ουσιαστικά της Ρωσίας ανοίγει το μεγάλο παιχνίδι των τιμών ενέργειας σε περιοχές ζωτικές για τη Μόσχα, Ουσιαστικά η Λιθουανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει το νέο συμβόλαιο με το Νορβηγικό γίγαντα ώστε να ζητήσει μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους Ρώσους. Άλλωστε το παζάρι για μειώσεις τιμών στις τιμές αερίου που κατ΄ αρχήν είναι συνδεμένες με τις τιμές πετρελαίου έχει ξεκινήσει για τα καλά πριν την Ουκρανική κρίση από τους παρόχους στις μεγάλες χώρες της ΕΕ.
Στην καθ' ημάς Ανατολή, όπου, ειρήσθω εν παρόδω ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο παρενέβη για να αναδείξει την αξία και σημασία του LNG για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ακόμα διατηρείται ένα 100% oil linked συμβόλαιο με τη Gazprom που κρατά υψηλές τις τιμές. Ίσως η Λιθουανία, που μειώνει αποφασιστικά την εξάρτηση της από τη Gazprom και ενισχύει τη διαπραγματευτική της ισχύ για να συζητήσει με τη Ρωσία για χαμηλότερες τιμές να δείχνει το δρόμο...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr