Στη βρετανική αγορά, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης ενός μήνα, έχει σημειώσει άνοδο 18% τις έξι τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από τις απειλές της ουκρανικής κυβέρνησης ότι ενδέχεται να μπλοκάρει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Τον Ιούλιο, είχε "βουλιάξει" στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 (για αυτό το μήνα), καθώς τα αποθέματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του σχετικά ήπιου χειμώνα που προηγήθηκε είναι τα υψηλότερα από το 2008.
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom σταμάτησε να πωλεί φυσικό αέριο στην Ουκρανία στις 16 Ιουνίου, καθώς το Κίεβο δεν δέχεται να πληρώσει τις τιμές που αξιώνει η ρωσική πλευρά, ενώ παράλληλα δεν έχει εξοφλήσει μεγάλο τμήμα των οφειλών του (συνολικά ανέρχονται σε 5,3 δισ. δολάρια).
Τα αποθέματα στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας είναι κάτω από το 50% και νωρίτερα αυτό μήνα το Κίεβο άρχισε να περιορίζει τη χρήση φυσικού αερίου στη χώρα.
Η Societe Generale εκτιμά ότι οι τιμές το επόμενο τρίμηνο θα είναι κατά 11% υψηλότερες συγκριτικά με το τι πληρώνουν τώρα οι επιχειρήσεις για την αγορά εκείνη την περίοδο, δηλαδή θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στις 64 πένες/θερμική μονάδα. Την Τρίτη, το συμβόλαιο παράδοσης για το δ΄τρίμηνο έκλεισε στις 57,9 πένες.
"Η συνεχιζόμενη απειλή διαταραχών στη μεταφορά φυσικού αερίου" ωθεί υψηλότερα τις τιμές, σχολίασε στο Bloomberg ο επικεφαλής πωλήσεων της Eagle Clean Energy Trading, Nick Eagle. "Ενώ κανείς δεν αρνείται ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα" είναι υψηλά, οι ανησυχίες θα ενισχυθούν αν υπάρξει πρόβλημα κατά τη χειμερινή περίοδο, προσέθεσε.
Η τιμή του φυσικού αερίου στη βρετανική αγορά έχει ενισχυθεί κατά 6,25 πένες από το χαμηλό τετραετίας που είχε σημειωθεί στις 8 Ιουλίου (41,5 πένες ανά θερμική μονάδα ή 6,90 δολάρια ανά ένα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες).
Η τρέχουσα τιμή είναι η χαμηλότερη -πάντα γι' αυτή την περίοδο του χρόνου- από το 2010.
Σημειώνεται ότι όταν τον Ιανουάριο του 2009, η Gazprom είχε κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ουκρανία για 13 ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου άμεσης παράδοσης είχε εκτιναχθεί έως και 27% υψηλότερα.
Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμα και αν η Gazprom προχωρήσει φέτος σε μία αντίστοιχη κίνηση (κάτι που δεν θεωρείται πιθανό), τότε δεν θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα στην τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών, εξαιρουμένων βεβαίως των χωρών της Κεντρικής και κυρίως της ΝΑ Ευρώπης, καθώς πέρα από τα υψηλά αποθέματα η ΕΕ μπορεί να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία (μέσω του αγωγού) ή να εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που επίσης τονίζουν είναι ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, μάλλον θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ίσως αναζητήσουν άλλες πηγές ενέργειας, ενώ μελλοντικά οι κυβερνήσεις θα έχουν μία πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στο φυσικό αέριο, σε μία περίοδο μάλιστα που η κατανάλωση στην Ευρώπη υποχωρεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr