Ο αγωγός, συνολικού μήκους 2.446 χιλιομέτρων, σε ένα μεγάλο τμήμα του θα είναι υποθαλάσσιος (κάτω από την Μαύρη Θάλασσα), θα βγαίνει στις ακτές της Βουλγαρίας, θα περνά από το έδαφος της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας και θα καταλήγει σε Αυστρία και Ιταλία.
Πρόκειται για ένα mega - project, με το οποίο η Ρωσία θα παρακάμψει την Ουκρανία, από την οποία διέρχεται σήμερα το 50% των πωλήσεων της προς την ΕΕ.
Η Κομισιόν εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για τον τρόπο υλοποίησης του έργου κατασκευής του αγωγού, επικαλούμενη κυρίως θέματα ανταγωνισμού, καθώς πιέζει τη ρωσική πλευρά ώστε και άλλες εταιρείες, πέραν της Gazprom, να έχουν πρόσβαση στη διαχείριση του αγωγού.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η ΕΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμποδίσει την κατασκευή του αγωγού, καθώς έτσι διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (όπως για παράδειγμα και της Ελλάδας).
Ωστόσο, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για το θέμα της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σε μία ατμόσφαιρα που θυμίζει έντονα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο South Stream είναι και ένα "πολιτικό εργαλείο" στα χέρια της Ευρώπης.
Από τη μία πλευρά, κρατώντας σε αναμονή την Gazprom, πιέζει τη Ρωσία ώστε να σταματήσει την υποστήριξη των αυτονομιστών, και από την άλλη θέλει να διατηρήσει τον - στρατηγικό- ρόλο της Ουκρανίας στην προμήθεια της Ευρώπης με το ρωσικό φυσικό αέριο.
Επιπλέον, μελλοντικά, εκτιμάται ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει σε -ενδεχομένως νέες- διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά χαμηλότερες τιμές και κυρίως να τις αποσυνδέσει από την τιμή του πετρελαίου (σ.σ. το φυσικό αέριο που πωλεί η Gazprom στην Ευρώπη συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου, κάτι που συμφέρει τη Ρωσία αλλά όχι την Ευρώπη).
Βουλγαρία: Ένα βήμα εμπρός ...πολλά πίσω
Στη Σόφια, σε ένα ιδιαίτερα ρευστό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, η βουλγαρική κυβέρνηση δείχνει να είναι σε καθεστώς ...σύγχυσης σε ό,τι αφορά την πορεία του έργου κατασκευής για το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από το έδαφος της χώρας.
Ενώ δύο φορές φέτος (η πρόσφατη μόλις τις προηγούμενες ημέρες) έχει μπλοκάρει το έργο, την ίδια ώρα η εταιρεία που συμμετέχει στην κοινοπραξία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
"Η κίνηση αυτή [...] παραβιάζει την απόφαση [του μεταβατικού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας] Vasil Shtonov, με ημερομηνία 11 Αυγούστου, για την διακοπή όλων των δραστηριοτήτων για το έργο", τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο South Stream Bulgaria είναι μία κοινοπραξία που κατά 50% ελέγχεται από την κρατικά ελεγχόμενη Bulgarian Energy Holding (BEH) και κατά 50% από την Gazprom.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Rosen Plevneliev, που όρισε τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας πριν από δύο εβδομάδες, είπε ότι το έργο θα "παγώσει" μέχρι να εγκριθεί από την ΕΕ.
Η Βουλγαρία θέλει βεβαίως να κατασκευασθεί ο αγωγός, καθώς όπως και άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, δεν ενδιαφέρεται για το μονοπώλιο της Gazprom, αλλά να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, που κινδυνεύει από την κρίση στην Ουκρανία (όπως έγινε και το 2009).
Ωστόσο, υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Έτσι, λοιπόν, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, όπως αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε εκδώσει την άδεια κατασκευής του έργου, ενώ δημοσίως είχε ανακοινώσει ότι σταματά...
Επιπλέον, κανείς ...δεν έπεσε από τα σύννεφα όταν άκουσε, την Τετάρτη, τις δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, με τις οποίες ...καλωσόρισε την απόφαση της Σόφιας να αναστείλει τις εργασίες, μέχρι το έργο να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (σ.σ. το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο).
Η κυρία Μαρλέν Χόλζνερ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Ενέργεια Επίτροπου κ. Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μέχρι να διασφαλιστεί ότι "το έργο βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr