Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τον αυξανόμενο προβληματισμό τους για την κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία και τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο στους πολίτες.
Επίσης παράμειναν σταθεροί στη γραμμή της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τονίζοντας πώς παραμένουν βάσιμοι οι λόγοι πίσω από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι "περιμένουν" από κράτη που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., όπως η Τουρκία, να "απέχουν από μέτρα που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των νέων εμπορικών ευκαιριών" που υπάρχουν τη ρωσική αγορά.
Σχετικά με το μείζον θέμα παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εκφράζουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλιστεί η ροή γκαζιού προς την Ε.Ε. Το ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση της ουκρανικής Βουλής να ψηφίσει νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των κρίσιμων ουκρανικών αγωγών.
Περίπου το 33% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου καλύπτεται από τη Ρωσία και το 50% των σχετικών ρωσικών εξαγωγών διέρχεται μέσω του ουκρανικού δικτύου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφωνήθηκε να υπάρξουν τριμερείς επαφές κορυφής μεταξύ Βρυξελλών, Μόσχας και Κιέβου προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα παροχής γκαζιού.
Σχετικά με το ζημιογόνο ρωσικό εμπάργκο σε ευρωπαϊκά τρόφιμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κίνηση της Μόσχας και σημείωσαν πως έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετασθεί το πρόβλημα. Χαιρετίζουν επίσης την απόφαση της Κομισιόν να προαναγγείλει μέτρα υποστήριξηα για νωπά αγροτικά προϊόντα που πλήττονται από την κρίση.
Στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών ο εξοπλισμός των Κούρδων στο Ιράκ
Εν τω μεταξύ, στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους αφήνει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στους κούρδους του Ιράκ η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνεδρίασης Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
"Το Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση μεμονωμένων κρατών-μελών να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα των κουρδικών τοπικών Αρχών για εσπευσμένη παροχή στρατιωτικού υλικού. Τέτοιου είδους απαντήσεις θα γίνουν με βάση τις δυνατότητες και την εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών", σημειώνει χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες.
Τονίζει, όμως, πως τυχόν αποστολή όπλων θα πρέπει να γίνεται "με τη σύμφωνη γνώμη των ιρακινών εθνικών Αρχών", εν μέσω ανησυχιών πως ο κουρδικών θύλακας επιδιώκει την οικονομική ανεξαρτητοποίησή του από τη Βαγδάτη.
Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνουν τη σταθερή στήριξή τους στην "ενότητα, την αυτοκυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα" της μεσανατολικής χώρας.
Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι μοναδικές χώρες που έχουν αρχίσει να αποστέλλουν όπλα στους κούρδους μαχητές πεσμεργκά. Βρετανία και Γερμανία εμφανίζονται θετικές στην παροχή οπλισμού.
Σχετικά με τη τζιχατιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει σάρρώσει το βόρειο και ανατολικό Ιράκ, το Συμβούλιο ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το πώς μπορεί να εμποδίσει τους ισλαμιστές από το έχουν οικονομικά οφέλη από την πώληση πετρελαίου.
Στο πολιτικό μέτωπο, η Ε.Ε. χαιρετίζει την επιλογή του Χαιντέρ αλ-Αμπάντι ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, εξέλιξη που μπορεί να δώσει τέλος στην πολιτική παράλυση που προβληματίζει το Ιράκ από τις ατελέσφορες εκλογές του Απριλίου, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στους τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr