Η δήλωση του Ουκρανού πρωθυπουργού Arseniy Yatsenyuk την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε αναστάτωση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες:
Το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολική ή μερική απαγόρευσης της διέλευσης όλων των [ενεργειακών] πόρων από το έδαφος της χώρας. Η απόφαση αυτή πρέπει να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο στις 12 Αυγούστου.
Αν και δεν αποκλείεται να πρόκειται για μία φραστική απειλή, προκειμένου το Κίεβο να κερδίσει ακόμα περισσότερα στο οικονομικό και διπλωματικό πεδίο από τις ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμηθεί:
Η ΕΕ προμηθεύεται από τη Ρωσία το 30% περίπου των συνολικών εισαγωγών της σε φυσικό αέριο. Σε περίπτωση που οι απειλές αυτές γίνουν πραγματικότητα, τότε ίσως η Ευρώπη δει να επαναλαμβάνεται η κρίση του 2009, όταν η Gazprom, διεκδικώντας την αποπληρωμή των οφειλών του Κιέβου, σταμάτησε για δύο εβδομάδες τη ροή φυσικού αερίου, αφήνοντας ορισμένες χώρες χωρίς προμήθειες.
Η Ουκρανία δεν αγοράζει πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία και αποτελεί μόνο ένα σημείο διέλευσης, μέσω των αγωγών, για το ρωσικό αέριο προς τις χώρες της ΕΕ.
Στις 16 Ιουνίου η Gazprom σταμάτησε να προμηθεύει τη χώρα, καθώς το Κίεβο δεν πληρώνει τα χρέη του, ενώ επιπλέον ανέβασε τις τιμές, σε σχέση με όσα είχε συμφωνήσει με τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Viktor Yanukovych.
Το 2013, υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας, 86,1 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και 15,6 εκατ, μετρικοί τόνοι πετρελαίου. Αν και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, πρόκειται για λιγότερο από το 7% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, ωστόσο για το αέριο το ποσοστό επί των συνολικών εξαγωγών αγγίζει το 50%.
Οι δηλώσεις του Arseniy Yatsenyuk ενέτειναν τη νευρικότητα στις αγορές ενέργειας, καθώς στο χρηματιστήριο ICE Futures, στο Λονδίνο, η τιμή ενισχύθηκε έως 2,6% στις 62 πένες/θερμική μονάδα (ή 10,42 δολάρια/εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες - Btus). Στην Ολλανδία (στην αγορά TTF), το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο έως 2,8% στα 18,60 ευρώ (24,91 δολάρια)/megawatt-hour.
Με βάση τα διδάγματα από την εμπειρία του 2009, η Gazprom έχει έκτοτε αναπτύξει εναλλακτικές οδούς διέλευσης του φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός Nord Stream (λειτουργεί από το 2011 και είναι κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας).
Επίσης, έως το 2019 εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος και ο αγωγός South Stream, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η ιταλική ENI και η γαλλική Electricite de France (EDF).
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, αφού είπε ότι αυτή η απόφαση του Κιέβου θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και τόνισε ότι λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του εγχώριου ενεργειακού τομέα, καθώς οι κυρώσεις ΕΕ-ΗΠΑ αφορούν και σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που είναι απαραίτητος για την αξιοποίηση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr