Ο εν λόγω νόμος πλαισιώνει αυστηρά τη διάθεση της κάνναβης, από πιστοποιημένους ιατρούς, και αποκλειστικά σε πρόσωπα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, ιδιαίτερα καρκίνο, είναι φορείς του ιού HIV (υπεύθυνου για το AIDS), πάσχουν από τη νόσο του Λου Γκέριγκ, τη νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή ακόμη επιληψία.
Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει προηγουμένως να γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα.
Μόνο σε πέντε επιχειρήσεις θα επιτραπεί να καλλιεργούν κάνναβη και να την διαθέτουν στην Πολιτεία, σε μέγιστο συνολικό αριθμό 20 ιδρυμάτων.
Το ναρκωτικό δεν θα μπορεί να καπνίζεται και οι δόσεις θα είναι αυστηρά περιορισμένες, καθώς δεν θα είναι δυνατό να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες θεραπείας.
"Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι ήταν στην ιστορία της στην πρώτη γραμμή σε πολυάριθμες προόδους της ιατρικής", δήλωσε ο Κουόμο υπογράφοντας το νόμο. "Είμαστε εδώ για να βοηθούμε τους ανθρώπους και, αν υπάρχει μια ιατρική πρόοδος, θέλουμε να μπορούν να επωφεληθούν απ' αυτή οι Νεοϋορκέζοι", πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Κουόμο, ο οποίος ήταν για καιρό αντίθετος σε ένα τέτοιο μέτρο και το φθινόπωρο θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, χαιρέτισε μια νομοθεσία που, σύμφωνα με τον ίδιο, "προσφέρει το καλύτερο αυτού που η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να προσφέρει, με τον κατά το δυνατόν πιο ελεγχόμενο τρόπο".
"Είναι η πιο ευφυής προσέγγιση που εφαρμόσθηκε μέχρι τώρα από μια Πολιτεία", υποστήριξε.
Συνολικά 23 αμερικανικές Πολιτείες και η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον επιτρέπουν την ιατρική μαριχουάνα, με περισσότερους ή λιγότερους περιορισμούς. Ορισμένες Πολιτείες επιτρέπουν μάλιστα στους αρρώστους να καλλιεργούν μερικά φυτά.
Δύο αμερικανικές Πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την κάνναβη, το Κολοράντο (δυτικές ΗΠΑ) και η Πολιτεία της Ουάσινγκτον (βορειοδυτικές ΗΠΑ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr