Ο γγ του ΟΗΕ καλεί τους δυο ηγέτες να διατηρήσουν την «τρέχουσα δυναμική» και να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού, καλώ όλες τις πλευρές να αναλάβουν συγκεκριμένα βήματα για μια σειρά μέτρων, ως ένδειξη της δέσμευσής τους στην ειρηνευτική διαδικασία».
Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία προτείνει την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, ο γγ του διεθνούς οργανισμού καταγράφει τα γεγονότα των τελευταίων έξι μηνών στο Κυπριακό και στα τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που αφορούν την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Μεταξύ άλλων, χαιρετίζει την «κοινή διακήρυξη», χαρακτηρίζοντάς την ως «ξεκάθαρη δήλωση κοινών αρχών και από τους δύο ηγέτες» και ως «μια ανεκτίμητη βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών». Όπως τονίζει, είναι ενθαρρυμένος «από τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητά τους για να συνεχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με προσανατολισμένο τρόπο για την επίτευξη αποτελεσμάτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτοντας επίσης ότι «καθώς προχωρούν αυτή τη νέα διαδικασία προς τα εμπρός, θα ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες να διατηρήσουν την τρέχουσα δυναμική, να οικοδομήσουν στις υφιστάμενες συμφωνίες και στα κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης στην κοινή διακήρυξη».
Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών περιγράφει τις εξελίξεις, με επίκεντρο το «κοινό ανακοινωθέν-διακήρυξη», αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε σχόλια. «Στις 11 Φεβρουαρίου 2014, μετά από πέντε μήνες εντατικών συζητήσεων, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη, σηματοδοτώντας την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Επισημαίνει επίσης ότι «με την ευκαιρία αυτή, έγραψα στους δύο ηγέτες, αναγνωρίζοντας τη συμφωνία για την κοινή διακήρυξη και την επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων. Τον Απρίλιο του 2014, είχα διμερείς συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες και εξέφρασα την ενθάρρυνση για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στη διαδικασία».
Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στις συνομιλίες και στις συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών και διαπραγματευτών. Για τις δύο συναντήσεις των Αναστασιάδη και Έρογλου, στις 31 Μαρτίου και στις 2 Ιουνίου 2014, τονίζει ότι «προέβησαν σε ανασκόπηση των εργασιών που διεξήχθησαν από τους διαπραγματευτές τους και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν προχωρούν τη διαδικασία προς τα εμπρός», σημειώνοντας και το γεγονός ότι «στις 22 Μαΐου 2014, οι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προς μια ολοκληρωμένη διευθέτηση και να συνεδριάζουν τουλάχιστον δύο φορές το μήνα γι' αυτό το σκοπό. Κατά τη συνεδρίαση στις 2 Ιουνίου οι ηγέτες συζήτησαν επίσης την αναζωογόνηση των τεχνικών επιτροπών, πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλα ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με διαφορετικά διαπραγματευτικά κεφάλαια».
Αναφορά κάνει και στις επισκέψεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου στην Αθήνα, καθώς και την επίσκεψή τους στη Νότια Αφρική, «που είχε στόχο να συγκεντρώσουν διδάγματα και εμπειρίες από τη διαδικασία διαμεσολάβησης». Ο γγ του ΟΗΕ παροτρύνει τις δύο πλευρές να απέχουν από την «αρνητική ρητορική», να διατηρήσουν την «εμπιστευτικότητα της διαδικασίας» και να εργαστούν για την επίτευξη μιας «συμφωνίας διευθέτησης», ενώ χαιρετίζει «το καινοτόμο βήμα που έχει αναληφθεί από τις πλευρές να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Τουρκία και Ελλάδα» και εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτές οι προσπάθειες θα διατηρηθούν στους ερχόμενους μήνες. Ενθαρρύνω τις πλευρές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «να διερευνήσουν περαιτέρω αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορούν να συμβάλουν σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μια λύση».
Για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο γγ του ΟΗΕ προτείνει την ανανέωση της θητείας για επιπλέον έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2015, υπογραμμίζοντας ότι «συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νησί, ασκώντας εξουσία στη νεκρή ζώνη και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ηρεμίας και στην επίλυση διαφόρων θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και στις δύο κοινότητες». Ο Μπαν Κι-μουν κάνει επίσης αναφορά σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η οριοθέτηση της γραμμής αντιπαράταξης και η αποναρκοθέτηση.
Σε άλλα θέματα, το περιεχόμενο της έκθεσης είναι πανομοιότυπο με της προηγούμενης. Αναφέρεται στους αγνοούμενους, στην αποναρκοθέτηση, σε στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και στον ενεργειακό τομέα, διατυπώνοντας την άποψη ότι «όσον αφορά τους φυσικούς πόρους γύρω από την Κύπρο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οποιοσδήποτε νέος-ανακαλυφθείς πλούτος θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες. Εμμένω στην άποψη ότι παρόμοιες εξελίξεις αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη να βρουν μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και να προκαλέσουν βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων πρωταγωνιστών στην περιοχή».
Τέλος, αναφέρεται και στη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εγκατάσταση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επέτειος αυτή θα διευρύνει περαιτέρω την ώθηση προς την κατεύθυνση της επανένωσης της νησιού. Αναφορές γίνονται και σε κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.
Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να παρουσιαστεί το βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος και θα ακολουθήσουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η συνεδρίαση του Σώματος για την έγκριση του ψηφίσματος έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr