Εντούτοις, η Κομισιόν με την έκθεση αυτή δεν θα βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της ’γκυρας, προτείνοντας ή επιβάλλοντας κυρώσεις, καθώς δεν θέλει να προκαλέσει εσωτερική κρίση στη χώρα, ούτε κρίση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να κρατήσει τη χώρα συνδεδεμένη στο ευρωπαϊκό άρμα και στην μεταρρυθμιστική δυναμική που αυτό ενέχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν ο οποίος στο παρελθόν έστησε το σκηνικό «εκτροχιασμού του ευρωπαϊκού τρένου» για την Τουρκία, προτίμησε να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση Ερντογάν για να προωθήσει μια λύση στο Κυπριακό, πριν τη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δεκέμβριο η οποία θα αποφασίσει για το αν θα επιβάλει ή όχι κυρώσεις στην Τουρκία για τη μη-συμμόρφωσή της με το πρωτόκολλο της ’γκυρας, που προβλέπει την τελωνειακή ένωση και των 25 χωρών-μελών της Ένωσης.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μάλιστα αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα δώσει διορία στην Τουρκία μέχρι το Δεκέμβριο να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την Κύπρο προτού προβεί σε συστάσεις για το μέλλον των νεταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι προσπάθειες της Φινλανδικής προεδρείας να σπάσει το αδιέξοδο με ένα σχέδιο που προέβλεπε το άνοιγμα ορισμένου αριθμού τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία με την ταυτόχρονη χαλάρωση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα Κατεχόμενα και την παραχώρηση του λιμανιού της Αμμωχώστου στον έλεγχο της Ε.Ε. δεν καρποφόρησαν καθώς η ίδια η Φινλανδική πλευρά διέκρινε ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν ήταν έτοιμη για παραχωρήσεις στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και απέσυρε την πρόταση. Ο ίδιος ο Όλι Ρεν δεν προσυπέγραψε το κείμενο της φινλανδικής προεδρείας αλλά φαίνεται ότι διατηρεί ελπίδες ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι η έκθεση αυτή ήταν αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων και εντάσεων τόσο εντός της Κομισιόν όσο και ανάμεσα στις επιμέρους κυβερνήσεις-μέλη της Ένωσης. Η κυπριακή πλευρά άσκησε ισχυρές πιέσεις για έκθεση-κόλαφο για την Τουρκία, ενώ τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία φάνηκαν να χάνουν την υπομονή τους σχετικά με το χρονοδιάγραμμα τήρησης των τουρκικών υποχρεώσεων.
Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες πάντως ανέφεραν ότι «ο κύριος στόχος της έκθεσης είναι να διατηρήσει την Τουρκία στην τροχιά της Ένωσης. Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν, αλλά επιβραδύνθηκαν. Υπάρχει όμως πρόοδος παρολαυτά και θα ήταν λάθος να σταματήσουμε την πορεία αυτή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr