Η Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησε ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, με άλλα τέσσερα κράτη (Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία), αντιτάθηκαν στην πολιτική που προωθούσε ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία προωθείται ελαστικό ωράριο εργασίας έως 65 ώρες την εβδομάδα, με ταυτόχρονη κατάργηση των υπερωριών και ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Μετά τη λήξη του Συμβουλίου ο Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών, καθώς όπως ανέφερε «απετράπησαν οι προσπάθειες για διευθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά τρόπο που δεν διασφάλιζε την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».
Η Οδηγία της ΕΕ για το ωράριο εργασίας εγγυάται στους εργαζόμενους ετήσια άδεια μετ' αποδοχών τεσσάρων εβδομάδων, ελάχιστη περίοδο ξεκούραση 11 ώρες κάθε 24 ώρες, τουλάχιστον ένα ρεπό την εβδομάδα και επιπλέον χρόνο ανάπαυσης εάν ο ημερήσιος χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος (τυπικά στις περισσότερες περιπτώσεις) χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, με τη «ρήτρα αυτοεξαίρεσης» (opt-out) που έχει κερδίσει η Βρετανία, η εργάσιμη εβδομάδα μπορεί να ανέλθει και στις 65 ώρες.
Στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης συζητείται κυρίως το θέμα της «ρήτρας εξαίρεσης». Η Γαλλία, όπως και η Ισπανία, υποστηρίζει ότι αυτή η ρήτρα είναι «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» για τη βρετανική οικονομία, ενώ επιπλέον απειλεί την υγεία των εργαζομένων.
Αν το «opt-out» διατηρηθεί, τότε, όπως επισημαίνουν και τα συνδικάτα, ανοίγει ο δρόμος για τη διεύρυνση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 ώρες. Το μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν τη διατήρηση -αν όχι την επέκταση- του «opt-out» είναι πλειοψηφικό στην ΕΕ, καθώς εκτός από τη Βρετανία αρκετές χώρες όπως αυτές που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ εκτιμούν ότι με αυτό το μέτρο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνεται η ανεργία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr