«Γνωρίζω ότι γι' αυτό το θέμα υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές, αλλά υπάρχουν επίσης και πολλοί θερμοί υποστηρικτές», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Forum των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ που διεξήχθη στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
«Όπως μας δίδαξε η κρίση, σε δύσκολες περιόδους, τα πιθανά κέρδη από μια συνεργασία μπορεί να είναι τεράστια. Η συνεργασία μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο του να εκτυλιχτούν γεγονότα που θα είχαν μεγάλες διεθνείς επιπτώσεις», όπως πρόσθεσε.
Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια τους το 2015.
Η απόφαση της Fed να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέρυσι, προκάλεσε σοβαρές αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές, προκαλώντας βουτιά στην αγορά συναλλάγματος , αλλά και στα χρηματιστήρια σε Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Τουρκία, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της Fed στις διεθνείς αγορές.
Από τότε, οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για διαφάνεια της πολιτικής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ινδίας έκανε έκκληση για μεγαλύτερη προσοχή στο πώς οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν τις άλλες χώρες.
Το θέμα της συνεργασίας στην πολιτική μπορεί να φαίνεται λιγότερο αναγκαίο αυτή τη στιγμή καθώς η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να αλλάζει σελίδα και καθώς τα οφέλη από τέτοιες συνεργασίες είναι ασαφή», τόνισε η Λαγκάρντ.
«Ομως αυτή ακριβώς η ασάφεια και η αβεβαιότητα είναι που θα μας κάνει να μην αποτιμήσουμε σωστά τα κέρδη από μια συνεργασία στον κόσμο μετά την κρίση».
«Η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων σε χώρες-κλειδιά στο ζενίθ της κρίσης ή οι συμφωνίες ανταλλαγής που καθιέρωσε η Fed με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι δράσεις, για παράδειγμα, που βοήθησαν να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός των αγορών διεθνώς», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr