Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης και ποιός ο πιο... αντιπαθής.
Πολιτικοί ηγέτες και σκορ αισιοδοξίας
Περισσότεροι από επτά στους 10 θεωρούν ότι η οικονομία της Ρωσίας αποδυναμώνεται, και το 45% είναι υπέρ της πώλησης ρωσικών μετοχών και ομολόγων, λόγω της σύγκρουσης με την Ουκρανία, η οποία ώθησε ΗΠΑ και ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων. Ετσι, το 75% δηλώνει ότι είναι απαισιόδοξοι απέναντι στον Πούτιν και τις πολιτικές του, πάντα σε σχέση με την διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος.
Ενώ η ψυχολογία των επενδυτών σχετικά με Πούτιν είναι παταγωδώς... κακή, ένα ηγέτης σκοράρει ακόμη χαμηλότερα. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει αγωνιστεί για την αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα, συγκέντρωσε μια αισιόδοξη ψήφο του μόλις 11%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Πούτιν ήταν 15%.
Η πιο δημοφιλής ηγέτης είναι η Άνγκελα Μέρκελ, για την οποία «υπέρ» δηλώνει το 76% των οικονομολόγων.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, μετά και την έξοδο της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, πήρε μόλις 37% στο σκορ αισιοδοξίας των επενδυτών.
Οικονομία και αγορές
Oι οικονομολόγοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία , απλά δεν είναι τόσο... ένθερμοι όσο ήταν στην αρχή του έτους . Αυτό είναι το μήνυμα από την τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg, η οποία υπογραμμίζει την ανησυχία γύρω από τον κίνδυνο της αναταραχής στην Ουκρανία και την απειλή του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη .
Το 40% των ερωτηθέντων λένε πως η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται, ένα άλλο 43% λένε ότι είναι σταθερή, και μόνο το 12% υποστηρίζει ότι χειροτερεύει . Παρόλα αυτά , ο ενθουσιασμός έχει περιοριστεί καθώς τον Ιανουάριο σε αντίστοιχη δημοσκόπηση, το 59% δήλωνε ότι η οικονομία βελτιώνεται.
Σε ότι αφορά συγκεκριμένες οικονομίες και αγορές, οι οικονομολόγοι δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις ΗΠΑ καθώς θεωρούν ότι προσφέρουν τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για τους επόμενους 12 μήνες ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να «στηρίζουν» την ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων ως επενδυτικός προορισμός , με 32%, όταν τον Νοέμβριο του 2010 το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 7%.
Οι οικονομολόγοι ωστόσο φαίνεται να ανησυχούν υπερβολικά για τον αποπληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Περίπου τα τρία τέταρτα θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή. Ορισμένες μεμονωμένες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν ήδη βιώσει αποπληθωρισμό, ενώ ο πληθωρισμός στο μπλοκ των 18 εθνών διαμορφώνεται στο ιδιαίτερα επικίνδυνο 0,7%, πολύ κάτω του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2% περίπου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr