Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις από αρκετά άλλα κράτη μέλη καθώς προσπαθεί να αναθεωρηθεί η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας, ως συγκεκαλυμμένος δανειστής έσχατης ανάγκης .
Πολλά κράτη-μέλη αντιδρούν με αποτέλεσμα η κατάσταση πλέον να είναι πολύ κρίσιμη. Η πολιτική αντιπαράθεση έρχεται λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποτίθεται ότι θα εγκρίνει το συμφωνηθέν κείμενο της νομοθεσίας.
Ενώ το Λονδίνο επιμένει ότι έχει να κάνει με μία «τεχνική διόρθωση» της συμφωνίας, διπλωμάτες υποψιάζονται ότι επανεξετάζει ένα θεμελιώδες στοιχείο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην απαλλαγή των φορολογούμενων από το κόστος της χρεοκοπίας των τραπεζών .
«Είναι το απόλυτο χάος, ένας εφιάλτης και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε γρήγορα» δηλώνει αξιωματούχος στους Financial Times.
Το Λονδίνο επιμένει ότι αυτό που ζητά -έστω και καθυστερημένα- είναι μία τεχνική διόρθωση. Διπλωμάτες άλλων χωρών, ωστόσο, κάνουν λόγο για αναθεώρηση ενός θεμελιώδους στοιχείου της συμφωνίας, της οποίας βασικός στόχος είναι να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες το κόστος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Στο τραπέζι βρίσκεται το ποια μορφή θα έχει η στήριξη που μπορεί να παράσχει ένα κράτος σε μία τράπεζα χωρίς να ενεργοποιηθούν οι κανόνες bail-in, όπου επιβάλλονται ζημίες στους ομολογιούχους των τραπεζών.
Η Βρετανία θέλει να ξεκαθαριστεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα σε μία τράπεζα, ακόμη κι αν αυτή συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις, χωρίς να επιβάλλεται κούρεμα στους ομολογιούχους.
Σύμφωνα με πηγές των F.T., η Τσεχία δεν δέχεται συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, ενώ η Δανία δηλώνει ότι διαφωνεί κάθετα με την πρόταση της Βρετανίας.
Την ίδια στιγμή, και άλλες χώρες ζητούν εξαιρέσεις. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Πορτογαλία θέλουν διαβεβαιώσεις ότι οι κρατικές εγγυήσεις μπορεί επίσης να επεκταθούν για να βοηθήσουν μια τράπεζα να εκδώσει ομόλογα, χωρίς να απαιτείται bail-in. Με αυτήν την πρόταση, ωστόσο, διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Γερμανία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί και η παρέμβασή της θα είναι κρίσιμη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr