Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει ένα “αμφιλεγόμενο” νομοσχέδιο εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας την περιπετειώδη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Σημειώνει δε ότι αυτό δεν έγινε χωρίς απώλειες, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε, προπορευόμενη από την αντιπολίτευση κατά δύο μόλις βουλευτικές έδρες, μετά την αιφνίδια διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από τον Αντώνη Σαμαρά.
Το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο “πέρασε” επιτρέπει στην Αθήνα να λάβει δάνειο για να αποπληρώσει χρέος 9,3 δισ. που λήγει το Μάιο, αναφέρει το Reuters, ωστόσο προκαλεί στην ήδη εύθραυστη κυβέρνηση ακόμα έναν πονοκέφαλο, μετά την άρνηση τριών βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ βασικών άρθρων του νομοσχεδίου.
Όπως σημειώνει, η ΝΔ δεν δίστασε να διαγράψει έναν βουλευτή της, ενώ, το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, φανερά αποδυναμωμένο κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν διέγραψε τα μέλη του, αλλά περιορίστηκε σε αυστηρές προειδοποιήσεις. “Πρακτικά, η κυβέρνηση χρειάζεται μόνον 148 ψήφους για να περάσει νομοσχέδια απ' όταν έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι υπόδικα. Ωστόσο, εάν χάσει κι άλλους βουλευτές, θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα τη στιγμή που προσπαθεί να εφαρμόσει ένα αντιδημοφιλές σχέδιο λιτότητας ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη”, σχολιάζει το πρακτορείο.
Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο λίγο πριν το Eurogroup της Τρίτης, αναφέρει η Wall Street Journal, σημειώνοντας επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις πέρασαν μεν, με κόστος δε για την ισχύ της κυβέρνησης συνεργασίας.
“H Ελλάδα ψηφίζει τα μέτρα και ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση”, είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου των NY Times που χαρακτηρίζουν τη χθεσινή ημέρα ως ένα 24ωρο υψηλής έντασης και δράματος στην ελληνική Βουλή.
“Οι δημόσιες αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις παραμένουν ισχυρές, παρά το γεγονός ότι οι βίαιες διαδηλώσεις στην Αθήνα είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο, μετά από τρία χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλει η τρόικα. Εξω από τη Βουλή την Κυριακή το βράδυ συγκεντρώθηκαν περί τις 12.000 διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά ενάντια στα μέτρα. Οι εργατικές ενώσεις ετοιμάζουν απεργία στις 9 Απριλίου, την 36η από τη μέρα που η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο το 2010”.
Οι μεταρρυθμίσεις πέρασαν σε μια θυελλώδη ψηφοφορία αναφέρει και το Euronews, σχολιάζοντας ότι, παρά το κοινωνικό μέρισμα των περίπου 500 ευρώ που θα λάβουν οι ασθενέστεροι οικονομικά, οι πολίτες εξακολουθούν να βλέπουν με αρκετά επικριτική διάθεση την κυβέρνηση.
Η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς δανειστές, ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
H δόση θα εγκριθεί στο αυριανό Eurogroup στην Αθήνα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να καλύψει τα 9,3 δισ. ευρώ της αποπληρωμής του χρέους της, το Μάιο. Ωστόσο, η εκταμίευση εξακολουθεί να εξαρτάται από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.
Η νομοθεσία δίνει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον αρμοδιότητες με στόχο την επιτάχυνση των έργων-κλειδιά, μεταξύ των οποίων τα δύο κύρια λιμάνια της χώρας και την οργάνωση του κρατικού σιδηροδρόμου. Ενώ τα τρία αυτά περιουσιακά στοιχεία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον από ξένους στρατηγικούς επενδυτές, η διαδικασία του διαγωνισμού έχει καθυστερήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, όπως σημειώνουν οι FT.
To ΤΑΙΠΕΔ θα είναι επίσης σε θέση να εκδώσει μετοχές σε περιουσιακά στοιχεία που ελέγχει, και να «τρέξει» την διαδικασία του book building για τις δημόσιες προσφορές, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
Ο νέος νόμος ανοίγει επίσης το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία ελέγχεται από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Eurobank σχεδιάζει να αντλήσει 2,9 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, κυρίως από διεθνείς επενδυτές, αλλά περίμενες την νομοθεσία αυτή που θα επέτρεπε το ΕΤΧΣ να εγκρίνει την προσφορά μετοχών σε τιμή έκπτωσης σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου έτους.
Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή ασχολείται ο γερμανικός Τύπος, με αρκετές αναφορές για το θέμα της τιμής του γάλακτος.
Χαρακτηριστικότερος όλων ο τίτλος άρθρου της Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Το γάλα σύμβολο της ελληνικής αντίστασης».
Παράλληλα η εφημερίδα αναφέρει ότι « στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων οι νέοι κανονισμοί για τον χαρακτηρισμό του γάλακτος έγιναν το σύμβολο των διαμαρτυριών. Η τρόικα έχει την άποψη πως θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην αγορά γάλακτος δεδομένων των υψηλών τιμών. Σε ένα προάστιο της Αθήνας το οποίο πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, το πιο φθηνό φρέσκο γάλα το βρίσκει κανείς στην τιμή των 97 σεντ το λίτρο, το παστεριωμένο 1,70 ευρώ και ορισμένα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι και 3 ευρώ το λίτρο».
Από την πλευρά της η Die Welt σε εκτενές ρεπορτάζ της με τον τίτλο «Η Ελλάδα ψηφίζει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει ότι «η Αθήνα ανοίγει το δρόμο και για τις άλλες δόσεις των διεθνών δανειστών. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο απελευθερώνει και την αγορά εργασίας».
Επίσης η Abendzeitung München έχει τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νόμο των μεταρρυθμίσεων» και γράφει «το ελληνικό κοινοβούλιο μετά από μια θερμή διαμάχη ενέκρινε μια σειρά νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς. Επίσης εγκρίθηκαν μεταρρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr