Βάσει των πρώτων πληροφοριών, η επιτροπή των ευρωβουλευτών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησαν να δημιουργηθεί η τραπεζική ένωση και να κλείνουν οι αφερέγγυες τράπεζες. Πρώτο ρόλο στην απόφαση για το κλείσιμο τραπεζών θα έχει η ΕΚΤ Υπήρξε συμβιβαστική λύση για το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας του Ταμείου Εξυγίανσης που προβλέπεται να είναι έτοιμο σε διάστημα 8 με 10 χρόνια.
Η συμφωνία ήρθε μετά από ρεκόρ συνομιλιών διάρκειας 16 ωρών που κράτησε μέχρι τις επτά το πρωί, βάζοντας τέλος σε μια παρατεταμένη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ, που απείλησε να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Εάν εγκριθεί από τα κύρια πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου, η νομοθεσία θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος κλεισίματος των αφερέγγυων τραπεζών καθώς και την έγκριση του κοινού ταμείου εξυγίανσης με κεφάλαια 55 δισ. ευρώ.
Πάντως η Γερμανία παραμένει δυσαρεστημένη για το ότι απαιτείται να αμοιβαιοποιηθεί το ταμείο ελαφρώς πιο γρήγορα από ό, τι ήταν αποδεκτό.
Είναι το τελευταίο σκέλος ενός φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια για να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική εποπτεία στην ευρωζώνη και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος έναντι των επιπτώσεων από την κρίση χρέους.
Ωστόσο, ο μηχανισμός εξυγίανσης έχει δεχθεί επικρίσεις γύρω από το ότι είναι υπερβολικά περίπλοκος και ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενος, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα, πηγές των F.T αναφέρουν ότι οι τελικοί όροι έχουν μικρές, αλλά σκληρές αλλαγές στη διαπραγματευτική θέση των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από την αντίσταση του Βερολίνου σχετικά με την έκθεση των Γερμανών φορολογούμενων. Ο Ιβ Μέρσκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε προειδοποιήσει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα είναι «αυτοκτονία».
Οι κύριες παραχωρήσεις που έγιναν στο κοινοβούλιο επιταχύνουν τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με πόρους από τις τράπεζες της περιοχής μέσα σε 8 με 10 χρόνια, και την αμοιβαιοποίησή του.
Ο Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε πως η αμοιβαιοποίηση δεν θα πρέπει να είναι ταχύτερη από τον ρυθμό κατά τον οποίο δημιουργείται το ταμείο.
Επίσης, υπήρχαν ορισμένες διαφωνίες στη δομή της λήψης αποφάσεων για τη μείωση του ρόλου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και των εθνικών τραπεζικών εποπτών. Αυτό περιλαμβάνει το χαμήλωμα των ορίων παρέμβασης όταν ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών, πρέπει να εγκρίνει τις αποφάσεις .
Τα παραπάνω υπολείπονται των απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που πίεσαν για ένα πλήρως αμοιβαιοποιημένο ταμείο, με μια ισχυρή πιστωτική γραμμή, με τις αποφάσεις να εγκρίνονται τελικά από τις Βρυξέλλες και από όχι τα κράτη μέλη .
Οι μέτριες αλλαγές έγιναν, μετά από την σκληρή αντίσταση της Γερμανίας και του Γερούν Ντάισλεμπλουμ, που ήταν σε τηλεφωνική επαφή με το Βερολίνο μέχρι και τις 6 πμ. Οταν τελείωσε το τηλεφώνημα ο Ντάισλεμπλουμ ξαναμπήκε την αίθουσα των συνομιλιών χαμογελώντας και κουνώντας ένα κομμάτι χαρτί.
Υπήρξε χειροκροτήματα όταν συμφωνήθηκαν οι τελικοί όροι στις 7 το πρωί, αλλά η διαπραγματευτική ομάδα του κοινοβουλίου ζήτησε λίγες ώρες ακόμη για να ενημερώσει τους πολιτικούς ηγέτες για τη συμφωνία.
Άλλες αναθεωρήσεις περιλαμβάνουν το να δοθεί στην ΕΚΤ, ως εποπτική αρχή, η πρωταρχική ευθύνη για τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας εξυγίανσης όταν μια τράπεζα εντοπιστεί ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ωστόσο, όπως έχει ζητηθεί από τα κράτη μέλη, το διοικητικό συμβούλιο του μηχανισμού εξυγίανσης θα μπορεί να πιέζει για το κλείσιμο της τράπεζας, όποια και αν είναι η άποψη της Φρανκφούρτης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης είπε ότι οι συζητήσεις κατέληξαν σε μία ιστορική νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ερωτηθείς για ένα σχόλιο σχετικά με τη συμφωνία ο Ντάισλεμπλουμ είπε απλά: «Αντίο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr