Όπως αναφέρει ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO, η απότομη άνοδος των τιμών οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και στην κρίση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις τιμές τον Μάρτιο.
«Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα έχει δημιουργήσει ένα ορισμένο επίπεδο ανησυχίας στις αγορές. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά προφανώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα βραχυπρόθεσμο σοκ τιμών», δήλωσε ο Αμπασιάν. «Τα πράγματα θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό όταν βελτιωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Διαφορετικά θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές στο εγγύς μέλλον».
Η Κονσεψιόν Κάλπε, επίσης ανώτερη οικονομολόγος του FAO, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε» εάν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής μετά από μια «μακρά περίοδο γενικής μείωσης στις τιμές των τροφίμων». «Ο καιρός πιθανόν αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ορισμένα αγαθά όπως η ζάχαρη και το σιτάρι, ωστόσο η μεγάλη ζήτηση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της τιμής του αραβόσιτου, των γαλακτοκομικών και του πετρελαίου».
Οι αγορές τροφίμων παρακολουθούνται στενά, καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας. Στη λίστα του FAO με τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα περιλαμβάνονται η Συρία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr