Πιο αναλυτικά, η συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, προβλέπει ότι στην Ουκρανία θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ η χώρα θα επιστρέψει στο σύνταγμα του 2004. Τα βασικά της σημεία είναι:
- Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004. Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.
- Κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.
- Τροποποίηση του Συντάγματος. Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.
- Προεδρικές εκλογές. Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.
- Έρευνες. Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων. Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας. Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας. Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών. Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.
Ήδη, το απόγευμα της Παρασκευής, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας- σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση όπου βουλευτές ήρθαν στα χέρια- ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στο Σύνταγμα του 2004, βάσει του οποίου θα περιοριστούν οι εξουσίες του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Επίσης, ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών. Η αμνηστία αυτή σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ίδιου καθώς και του γάλλου και του πολωνού ομολόγου του, του Λοράν Φαμπιούς και του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αφού αυτή υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου. Οι όροι της συμφωνίας επιβεβαιώνονται και σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, αν και μένει να διευκρινιστεί το πότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
Εξάλλου οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιλύσει την πολιτική κρίση στη χώρα. Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Τηλεφώνημα Μούν
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ζητήσει να εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα η συμφωνία για την έξοδο από την κρίση στη χώρα του, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Φαρχάν Χακ.
Ο Μπαν "ζήτησε επιμόνως από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η αντίδραση της Μόσχας
Η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης η οποία συνήφθη στο Κίεβο με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει το συμβιβασμό αυτό, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η συμφωνία υπεγράφη «με την μεσολάβηση της γερμανικής, της πολωνικής και της γαλλικής διπλωματίας», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το γεγονός ότι ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος δεν την υπέγραψε «δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει ένα συμβιβασμό».
Ο ρώσος απεσταλμένος στο Κίεβο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία έχουν σημειώσει πρόοδο, όμως επεσήμανε ότι η Μόσχα έχει ερωτήματα για τη συμφωνία που συνήφθη σήμερα μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης έπειτα από συζητήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ουκρανία με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον και κάλεσε τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τους «ακραίους» οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.
ΕΕ & ΗΠΑ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος». «Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του. Η συμφωνία επετεύχθη αφότου το συμβούλιο των διαδηλωτών του Κιέβου, το ισχυρότερο όργανο των αντικυβερνητικών, έδωσε «πράσινο φως» στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να προσυπογράψουν τον επίμαχο «οδικό χάρτη». Το «ναι» των αντικυβερνητικών του Κιέβου εξασφαλίστηκε αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας τους παρουσίασαν τον «οδικό χάρτη».
Η συμφωνία της Παρασκευής έρχεται στον απόηχο τεσσάρων ημερών δριμύτατων οδομαχιών στην πρωτεύουσα Κίεβο, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους, με τους αντικυβερνητικούς να τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 128.
Τη συμφωνία χαιρέτησαν, μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Είναι τώρα η ευθύνη όλων των πλευρών να είναι γενναίες και να μετατρέψουν τις λέξεις σε πράξεις για το καλό του μέλλοντος της Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο κ. Ρομπέι.
Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι γεμάτο προκλήσεις και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Η εφαρμογή αποτελεί πρόκληση και θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο. Η ίδια σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και συμφώνησαν και οι δύο ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει. «Πρέπει να γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ορθή διαδικασία, και πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε χθες στην Ουκρανία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Άστον απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν στην ΕΕ οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο. «Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που θα μας δώσουν», είπε χαρακτηριστικά η Άστον.
Στο μεταξύ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε» τη συμφωνία στην Ουκρανία και κάλεσε να εφαρμοστεί «στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα», σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Μετά τις απαράδεκτες, αδικαιολόγητες, ανυπόφορες βιαιότητες που βύθισαν στο πένθος την Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί την εφαρμογή στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα της συμφωνίας που μόλις υπεγράφη», ανέφερε η γαλλική προεδρία. «Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν να εξέλθει (η χώρα) από την τρέχουσα κρίση και να προωθηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία». «Χαίρομαι για τη σημερινή συμφωνία η οποία προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία και να σταματήσει η βύθιση στον εφιάλτη για την Ουκρανία και τον λαό της», επεσήμανε ο Κάμερον. Η συμφωνία αυτή «θα πρέπει να προωθήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση στην κρίση», εκτίμησε ο βρετανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος (της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς, η κυβέρνησή του και η αντιπολίτευση πρέπει να πάνε πιο μακριά και να συγκεκριμενοποιήσουν τη συμφωνία βάσει του χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε».
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί άμεσα. " Η συμφωνία ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητούσαμε, δηλαδή στην αποκλιμάκωση της βίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και τη διεξαγωγή εκλογών", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ. "Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων όσων διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, χαιρετίζουμε το θάρρος των ηγετών της αντιπολίτευσης που αναγνώρισαν ότι ήταν απαραίτητο να κάνουν συμβιβασμούς και προσφέρουμε τη στήριξη των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί "από κοντά" την εφαρμογή της συμφωνίας. Επιπροσθέτως "θα πρέπει οι υπεύθυνοι για τη βία και για τους νεκρούς από την έναρξη της κρίσης να λογοδοτήσουν και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις εάν χρειαστεί", προειδοποίησε ο Κάρνεϊ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr