Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.
Επιπλέον, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Όπως εξήγησε η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Άστον,το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, οι οποίοι παραμένουν στο Κίεβο συνεχίζοντας τις επαφές με την ουκρανική ηγεσία.
Εξάλλου, στην προσπάθεια να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τον Ουκρανικό λαό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν στα συμπεράσματά τους ότι η ΕΕ διατηρεί τη δυνατότητα να προωθήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ουκρανούς πολίτες. Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν την «ανησυχία της ΕΕ για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την καταστολή». Επιπλέον, κάνουν έκκληση για «άμεσο τερματισμό της βίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ καλούν την κυβέρνηση της Ουκρανίας «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης «να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές δράσεις και σε πράξεις βίας».
Επιπλέον, στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη συνδράμει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρέχοντας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν ότι «μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές». «Παραμένουμε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία για ένα σταθερό, ευήμερο και δημοκρατικό μέλλον για τους πολίτες της. Η προσφορά μας για πολιτική συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση παραμένει στο τραπέζι» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.
Τέλος σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να μην επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Ουκρανία, ενώ από το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων διεγράφη η παράγραφος σχετικά με το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ προς τη χώρα. Επίσης, απορρίφθηκε η πρόταση ορισμένων χωρών-μελών να συμπεριληφθεί και η Ρωσία, ως μέρος της λύσης για τον Ουκρανικό λαό.
Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί από τον πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, και τις δεκάδες νέους θανάτους που αναφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
«Είμαστε σοκαρισμένοι από τα πλάνα (στα οποία απεικονίζονται) ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Ακόμη η Ουάσιγκτον κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.
Διαβουλεύσεις για πρόωρες εκλογές
Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας διαπραγματεύονται «έναν οδικό χάρτη» για μια ειρηνική έξοδο από την κρίση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία. Ορισμένα «προσχέδια ενός οδικού χάρτη» που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ειρηνική έξοδο από την κρίση συζητήθηκαν μεταξύ των τριών υπουργών, που βρίσκονται στο Κίεβο, και του Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια μιας τετράωρης συνάντησής τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι τρεις υπουργοί εισήλθαν σε συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης.
Αυτοί οι τρεις υπουργοί, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ της Γερμανίας, ο Λοράν Φαμπιούς της Γαλλίας και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι της Πολωνίας, επρόκειτο να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες νωρίς το απόγευμα για να συμμετάσχουν στην έκταση σύσκεψη για την Ουκρανία με τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελικά όμως αποφάσισαν να παρατείνουν τις συνομιλίες τους στο Κίεβο έως την Παρασκευλή.
ΟΙ νεκροί
Τους 75 έφθασαν οι νεκροί από την Τρίτη στα επεισόδια στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 67 νεκρούς από την Τρίτη. Επιπλέον, από το πρωί της Πέμπτης, «76 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση» προσέθεσε το υπουργείο.
Την ίδια ώρα σε εικόνες που κατέγραψε ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης απεικονίζονται άνδρες, εμφανώς μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων ανοίγει πυρ με ένα ημιαυτόματο επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ εναντίον ενός στόχου που δεν φαίνεται, στο κέντρο του Κίεβου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr