Επικρατέστερος για την πρωθυπουργία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης φαντάζει ο 39χρονος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, ο άνθρωπος που ουσιαστικά προκάλεσε την παραίτηση Λέτα όταν την Πέμπτη ζήτησε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δίχως τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αποσύροντας ουσιαστικά τη στήριξή του από τον πρώην πλέον πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει "το συντομότερο δυνατόν" να βρει τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ναπολιτάνο σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η ιταλική αντιπολίτευση.
Ο Ναπολιτάνο τόνισε ότι "είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια αποτελεσματική λύση στην κρίση", εάν ληφθεί υπόψη η επισφαλής κατάσταση της ιταλικής οικονομίας αλλά και η ανάγκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση άλλων πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, Ντονάτο Μάρα, έκανε γνωστό ότι δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ο Ενρίκο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου για να εξακριβωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική αντιπολίτευση- η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- είχαν ζητήσει έντονα να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.
Ο Μάρα εξήγησε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στην συνέχιση της υλοποίησης των θεσμικών αλλαγών. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.
Ο ιταλικός Τύπος
Με την πτώση του Ενρίκο Λέτα, που θυσιάστηκε από το δικό του στρατόπεδο, η Ιταλία επιστρέφει στο σπιράλ των αλληλοδιαδεχόμενων με σπάνια ταχύτητα κυβερνήσεων, προϊόν ενός παρωχημένου πολιτικού συστήματος στο πλαίσιο του οποίου ο πρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο αδύναμος κρίκος του συστήματος. Η επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα υπό τον Ματέο Ρέντσι, τον βιαστικό και φιλόδοξο ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος που εκθρόνισε τον Ενρίκο Λέτα, θα είναι η τέταρτη κυβέρνηση της Ιταλίας σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο 2011.
"Σάλτο μορτάλε", είναι ο τίτλος του περιοδικού L' Espresso: "Ο Ρέντσι ακολουθεί μία διαδικασία που συμφωνήθηκε γύρω από ένα τραπέζι εδώ και δύο μήνες: μπορεί να κατοχυρώσει την ηγεσία του ή να κάνει στάχτη την δημοτικότητά του".
"Αιώνια ιταλική απόκλιση" σχολιάζει η La Stampa τονίζοντας ότι το στοίχημα που έβαλε το "λυκόπουλο" της ιταλικής πολιτικής έχει αβέβαιη έκβαση: δεν ξέρουμε ακόμη αν μπήκε γκολ ή αν η μπάλλα πέρασε επάνω από το τέρμα". "Αδίστακτος καριερίστας ", σύμφωνα με τον Μπέπε Γκρίλο, ο Ματέο Ρέντσι είναι ένας βιαστικός άνθρωπος και "θα αποτελούσε ψευδαίσθηση να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος του είδους του θα αφεθεί να φυτοζωεί περιμένοντας τη σειρά του", γράφει η La Stampa.
Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας, ο οποίος έκανε καριέρα μόνο σε τοπικό επίπεδο, "άρχισε την παρτίδα του εδώ και δύο χρόνια και κατέληξε να γίνει ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος αντίθετα με τη βούληση του ίδιου του κόμματος, γεγονός που τον υποχρεώνει να κάνει συνεχώς ρελάνς, χωρίς να μπορεί να σταματήσει", σχολιάζει ο Ερνέστο Γκάλι ντελα Λότζα, ιστορικός και αρθρογράφος της Corriere della Sera.
Για το "Ρίσκο του Ακροβάτη" κάνει λόγο η La Repubblica, ενώ η Corriere della Sera αναγνωρίζει στον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος "ταλέντα που μπορεί να εκπλήξουν", αλλά προειδοποιεί ότι "δεν πρέπει όλα να εξαντληθούν στα ειδικά εφέ". Πρέπει να διαλυθεί η εντύπωση ότι δεν πρόκειται παρά για ένα ακόμη, τόσο συνηθισμένο στην Ιταλία, "παλατιανό πραξικόπημα".
Η αποπομπή του Ενρίκο Λέτα από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν μία πράξη γρήγορη και στεγνή, χωρίς έλεος προς αυτόν που υπήρξε ο δεύτερος στην ηγεσία του κόμματος πριν αναλάβει την πρωθυπουργία. Εάν ο Ματέο Ρέντσι "συνεχίσει με την ίδια βιαιότητα, αυτόν τον αυταρχικό τρόπο, θα μπορούσε κανείς να συναγάγει ότι πρόκειται για μέθοδο εργασίας", λέει ο Πίπο Τσιβάτι, μέλος της αριστερής πτέρυγας του PD που θεωρεί ότι "Ρέντσι μετατρέπεται σε πρόσωπο νουάρ μιθυστορήματος".
"Αυτή η πολλοστή πολιτική δολοφονία θα είναι δύσκολο να λησμονηθεί", γράφει η La Repubblica και η Il Fatto αναρωτιέται: "Αλλά ο Ρέντσι, πόσο καιρό θα διαρκέσει;".
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε "αφοσιωμένο Ευρωπαίο" τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του Λέτα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας. "Έχω ήδη συναντηθεί μαζί του πολλές φορές και μου φαίνεται ότι είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος Ευρωπαίος που ενδιαφέρεται έντονα να προωθήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη θέση της Ιταλίας, παραμένοντας πάντα πολύ πιστός στο ευρωπαϊκό σχέδιο", τόνισε.
Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη "στην προθυμία και την ικανότητα της Ιταλίας να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της", ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα, την 1η Ιουλίου. Όπως είπε, τηλεφώνησε στον Λέτα και του εξέφρασε την εκτίμησή του "για τη θαυμάσια συνεργασία" που είχαν αυτό το διάστημα.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια "σταθερή" έκβαση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Λέτα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι "η Ιταλία είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός εταίρος μας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη" ευχόμενος "οι ηγέτες όλων των δημοκρατικών κομμάτων" να συμφωνήσουν γρήγορα μεταξύ τους για μια "σταθερή λύση".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr