«Το αρνητικό κλίμα παραμένει, οπότε να περιμένετε κι άλλες ρευστοποιήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της Templeton Emerging Markets μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και συμπλήρωσε: «Εμείς διερευνούμε, αλλά ακόμη δεν αγοράζουμε σε αυτά τα επίπεδα. Οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν ή να χρειαστεί καιρός για να σταθεροποιηθούν».
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κινούνται σταθεροποιητικά τις τελευταίες συνεδριάσεις μετά την αναταραχή των προηγούμενων ημερών που ξεκίνησε με την κατάρρευση του αργεντίνικου πέσο και προκάλεσε εσπευσμένες αυξήσεις επιτοκίων σε Τουρκία, Ινδία και Νότιο Αφρική.
Oι μεγαλύτερες εκροές της τελευταίας διετίας σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από funds που επενδύουν σε μετοχές των αναδυόμενων, σημειώνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Αναλυτικά, η D.B. αναφέρει πως στη χειρότερη εβδομάδα για τις μετοχές των αναδυόμενων εδώ και πολύ καιρό, οι εκροές από τα Total equity funds ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων δύο ετών, με τα τρία τέταρτα να προέρχονται από τις εκροές ρεκόρ στα GEM funds. Τα funds που επενδύουν σε μετοχές της Λ. Αμερικής δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα (-1,3%), με τις εκροές από την περιοχή EMEA να ανέρχονται στο 0,8% και από την Ασία στο 0,3%
Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ακόμα ότι η καταγραφή των εκροών από τα funds μετοχών των πέντε εύθραυστων αναδυόμενων (Τουρκία, Ινδία, Ινδονησία, Ν. Αφρική και Βραζιλία) δείχνει πως οι επενδυτές απομακρύνονται από τις χώρες όπου τα εμπορικά ελλείμματα βασίζονται σε εξωτερική χρηματοδότηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr