Η χρήση του υδραργύρου ελαττώνεται στην ΕΕ και παγκοσμίως. Η παγκόσμια ζήτηση ανέρχεται σε περίπου 3.400 τόνους ετησίως, εκ των οποίων 440 τόνοι αντιπροσώπευαν τη ζήτηση στην ΕΕ των 15 το 2005.
Παγκοσμίως, οι κυριότερες χρήσεις του υδραργύρου αφορούν τη μικρής κλίμακας εξόρυξη χρυσού, τη βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων και την παραγωγή μονομερούς βινυλοχλωριδίου, που αποτελεί τη βάση των πλαστικών από PVC. Στην ΕΕ, μόνο η βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων παραμένει σημαντικός χρήστης και σταδιακά εγκαταλείπει τη χρήση ηλεκτρολυτικών στοιχείων που περιέχουν υδράργυρο για την παραγωγή χλωρίου. Η επόμενη σε σειρά σημασίας χρήση στην ΕΕ είναι στα οδοντιατρικά αμαλγάματα.
Κύριος προμηθευτής υδραργύρου σε παγκόσμια κλίμακα είναι η ισπανική κρατική επιχείρηση MAYASA, η οποία προμηθεύει 1.000 τόνους περίπου ετησίως.
Η MAYASA επαναπωλεί τον υδράργυρο που αγοράζει από τη βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων της ΕΕ, καθώς εγκαταλείπεται η χρήση των ηλεκτρολυτικών στοιχείων υδραργύρου. Εκτιμάται ότι, λόγω της εγκατάλειψης της χρήσης αυτής, από σήμερα έως το 2020 θα καταστεί διαθέσιμη ποσότητα 12.000 τόνων υδραργύρου.
Προκειμένου να συμβάλει στη μείωση της έκθεσης στον υδράργυρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ο προτεινόμενος κανονισμόςθα απαγορεύσει τις εξαγωγές υδραργύρου από την ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2011. Από την ίδια ημερομηνία, ο υδράργυρος που δεν χρησιμοποιείται πλέον στη βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων, καθώς και ο υδράργυρος που προκύπτει από τον καθαρισμό του φυσικού αερίου ή από την παραγωγή μη σιδηρούχων μετάλλων θα πρέπει να αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο.
Η Επιτροπή διεξήγαγε ευρείες διαβουλεύσεις σχετικά με την πρότασή της και οι άμεσα θιγόμενοι από τους ενδιαφερομένους, δηλαδή η MAYASA, η Ισπανική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων έχουν συμφωνήσει με την απαγόρευση από την προτεινόμενη ημερομηνία. Η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη της ότι η Cefic, η ευρωπαϊκή οργάνωση της χημικής βιομηχανίας, έχει αυτοδεσμευθεί να εξασφαλίσει την ασφαλή αποθήκευση του υδραργύρου που θα παράγει η βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων από την 1η Ιουλίου 2011.
Ο προτεινόμενος κανονισμός βαίνει προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών για έγκριση σύμφωνα με τη διαδικασία συναπόφασης.
Η Επιτροπή διοργανώνει διεθνή διάσκεψη για τον υδράργυρο στις 26 και 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με σκοπό την προώθηση της λήψης μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανόμενης της πιθανής διαμόρφωσης μιας νομικά δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας, για τη μείωση της έκθεσης των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr