Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung της Ελβετίας ο κ. Ντράγκι σημειώνει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό ή τον αποπληθωρισμό.
«Εχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αλλά αυτή είναι ακόμη ασθενής και άνιση», αναφέρει και υπογραμμίζει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης.
«Θα ήμουν πολύ προσεκτικός ως προς τη διαμόρφωση μίας υπερβολικά αισιόδοξης πρόβλεψης», προσθέτει.
«Υπ΄αριθμόν ένα πρόκληση» η ανεργία
Τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως για το θέμα της ανεργίας, έκρουσαν από την πλευρά τους μετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.
«Δεν έχουμε λόγο να ενθουσιαζόμαστε από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη», σημείωσε ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.
Όπως επισήμανε ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, το τρέχον χαμηλό επίπεδο της ανάπτυξης δεν επαρκεί για την προώθηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της ανεργίας, η οποία με τη σειρά της ζημιώνει την καταναλωτική ζήτηση.
Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την τραπεζική ένωση της Ε.Ε., τα δημόσια ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος, ανέφερε ο Πιερ Ναντέρμ, διευθυντής του διεθνούς ομίλου Accenture.
«Η υπ'αριθμόν ένα πρόκληση, αν μιλήσεις στους ανθρώπους στους δρόμους, είναι η ανεργία», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο, Ναντέρμ και Βέμπερ προειδοποίησαν ότι τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης αναμένεται να προωθήσουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στις ευρωεκλογές του Μαΐου και μπορεί κατά συνέπεια να καθυστερήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκού εύρους πολιτικών.
Την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν απειλούν μόνο οι κοινωνικές ανισότητες, επισήμαναν άλλοι μετέχοντες στο Φόρουμ.
Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη είναι το διπλάσιο από αυτό στις ΗΠΑ, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από μια ραγδαία αύξηση του φτηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου, δήλωσε ο Τζουζέπε Ρέτσι, πρόεδρος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI.
Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ελκυστική για τους επενδυτές για χρόνια ακόμη λόγω των λειτουργικών διοικητικών της δομών και της κυριαρχίας του νόμου που την διαχωρίζουν από τις αναδυόμενες οικονομίες.
«Η πραγματική διαφορά είναι η διαχείριση, η ευκολία να κάνεις επιχειρηματικές δουλειές», υπογράμμισε ο Ρέτσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr