Ειδικότερα, το Συνέδριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στους ενοποιημένους λογαριασμούς του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ σχετικά με το οικονομικό έτος 2005 (οι συνολικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται σε 104,8 δισ. ευρώ) παρουσιάζεται ορθά, ως προς όλες τις ουσιώδεις πλευρές, η δημοσιονομική κατάσταση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 31 Δεκεμβρίου 2005 καθώς και τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους, διατυπώνει όμως τη γνώμη αυτή με επιφύλαξη, κυρίως λόγω ανακριβειών στους ισολογισμούς και λόγω ασυνεπούς εφαρμογής των διαδικασιών διαχωρισμού.
Όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκειμένων πράξεων, το Συνέδριο διατυπώνει γνώμη χωρίς επιφύλαξη μόνον σχετικά με τα έσοδα της ΕΕ, τις αναλήψεις υποχρεώσεων, τις διοικητικές δαπάνες και την προενταξιακή στρατηγική, εκτός από το πρόγραμμα Sapard. Όπως και για το 2004, ο έλεγχος του Συνεδρίου καταδεικνύει ότι, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), όπου αυτό εφαρμόζεται ορθά, είναι αποτελεσματικό για τον περιορισμό των αντικανονικών γεωργικών δαπανών. Σχετικά με τις περισσότερες δαπάνες του προϋπολογισμού - γεωργικός τομέας, διαρθρωτικά μέτρα, εσωτερικές πολιτικές και εξωτερικές δράσεις - το Συνέδριο, εκ νέου, δεν μπορεί να διατυπώσει γνώμη χωρίς επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων, λόγω του γεγονότος ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συχνότητα σφαλμάτων. Η κατάσταση οφείλεται σε ανεπάρκειες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, ιδίως στα κράτη μέλη σχετικά με τις δαπάνες επιμερισμένης διαχείρισης, αλλά και σε τομείς δαπανών τη διαχείριση των οποίων ασκεί απευθείας η Επιτροπή, όπως είναι ο τομέας των εσωτερικών πολιτικών. Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που εντόπισε το Συνέδριο, οι εσωτερικοί έλεγχοι, τόσο εντός των κρατών μελών όσο και στην Επιτροπή, διενεργούνται ανεπαρκώς ή πλημμελώς σε πολλούς τομείς του προϋπολογισμού.
Ο πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Weber δήλωσε στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού τα εξής: " Γενικώς, η κατάσταση όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκειμένων πράξεων δεν μεταβλήθηκε αισθητά, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι πληρωμές, ή ακόμη και η πλειονότητά τους, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι κατάστικτες από σφάλματα, ούτε μπορεί αυτό να ερμηνευθεί ως ένδειξη απάτης. Εντούτοις, αυτό που όντως σημαίνει, είναι ότι, κρίνοντας από τα αποτελέσματα του εμπεριστατωμένου ελεγκτικού έργου του Συνεδρίου, διαπιστώνονται ιδιαίτερα συχνά σφάλματα με οικονομικό αντίκτυπο για να μπορεί το Συνέδριο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα "βαίνουν καλώς". Ο βασικός λόγος για τον οποίο σημειώνονται τα περισσότερα σφάλματα συνίσταται στο ότι οι δικαιούχοι - κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τοπικές αρχές, διαχειριστές σχεδίων - ζητούν την απόδοση μεγαλύτερων ποσών από εκείνα που δικαιούνται να ζητήσουν. Οι εξηγήσεις ποικίλλουν από απλή αμέλεια ή σφάλμα και πλημμελή γνώση των περίπλοκων κανόνων, μέχρι εικαζόμενες απόπειρες εξαπάτησης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ωστόσο, αποτελεί ευθύνη της Επιτροπής η διαχείριση του προϋπολογισμού έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ανωμαλιών, με τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ορθή διενέργεια των ελέγχων".
Το Συνέδριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τις δαπάνες στο γεωργικό τομέα (48,5 δισεκατομμύρια ευρώ), εξακολουθούν να είναι κατάστικτες, σε σημαντικό βαθμό, από σφάλματα - όπως η δήλωση υπέρογκων ποσών από κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους - για το σύνολο του τομέα. Στα νέα κράτη μέλη, το ΟΣΔΕ δεν είναι ακόμη πλήρως αποτελεσματικό, με τον κίνδυνο να είναι δυνατό να μην εντοπίζονται δηλώσεις ποσών που υπερβαίνουν τα πραγματικά. Στο πλαίσιο του 44% των δαπανών του γεωργικού τομέα που δεν καλύπτονται από το ΟΣΔΕ - όπως το ελαιόλαδο, η αγροτική ανάπτυξη και οι επιστροφές κατά την εξαγωγή - ο κίνδυνος ανωμαλιών εξακολουθεί να είναι υψηλός και οι έλεγχοι ανεπαρκείς.
Όσον αφορά τα διαρθρωτικά μέτρα (32,8 δισεκατομμύρια ευρώ), το μήνυμα του Συνεδρίου παραμένει το ίδιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr