Σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας θα συντάξουν λίστες παραβατών κατασκευαστικών εταιρειών, αντιπροσώπων και ιδιωτών, οι οποίεςθα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού. Η λίστα θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου.
Οι εταιρείες που θα εμφανιστούν μια φορά στη λίστα θα απαγορεύεται για δυο χρόνια να πωλούν τα προϊόντα τους στην περιοχή στην οποία προέβησαν σε δωροδοκία, ενώ εάν εμφανιστούν δυο φορές στη λίστα μέσα σε διάστημα πέντε ετών, θα απαγορευτεί να πωλούν τα προϊόντα τους σε όλη τη χώρα για δυο χρόνια.
Η διαφθορά στον τομέα της υγείας της Κίνας βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με τις αρμόδιες αρχές να ερευνούν διεθνείς και εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες σκόνης γάλακτος για δωροδοκία.
Το πιο «τρανταχτό» όνομα που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών ήταν αυτό της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline, κάτι που επέφερε σημαντικό πλήγμα στις πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα .
Η GSK δήλωσε πως ορισμένα από τα ανώτατα κινεζικά στελέχη της φαίνεται πως παραβίασαν το νόμο, λέγοντας πως η εταιρεία δείχνει «μηδενική ανοχή» στην δωροδοκία.
Η μαύρη λίστα θα περιλαμβάνει και όσους κρίνονται ένοχοι για σχετικά μικρές υποθέσεις δωροδοκίας,που όμως μπορεί να μην είχαν τιμωρηθεί στα κινεζικά δικαστήρια, αλλά και εκείνους στους οποίους επιβλήθηκαν διοικητικές ποινές από τον τομέα και τις ρυθμιστικές αρχές.
Στη λίστα θα εμφανίζεται το όνομα του κατασκευαστή ή του αντιπροσώπου, η διεύθυνση της επιχείρησης και ο νομικός εκπρόσωπος, καθώς και οι λεπτομέρειες της κατηγορίας, όπως ανέφερε η Επιτροπή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr