Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πιο συγκεκριμένα μετά τα αποτελέσματα εκατοντάδων ερευνών η EFSA (Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων) κατέληξε ότι η ασπαρτάμη και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της είναι «ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους» στις δόσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA).
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών ερευνών σε ανθρώπους και ζώα για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα του μεταβολισμού της.
«Αυτή η άποψη είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις για την ασπαρτάμη. Πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών όσον αφορά την επιστημονική βάση που διέπει το σύστημα της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ» είπε ο Alicja Mortensen και προσέθεσε μιλώντας στο “R”, ότι «η αξιολόγηση έγινε έπειτα από μελέτη εκατοντάδων ερευνών και εκτίμηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων». «Η γνωμοδότησή μας αντιπροσωπεύει μιαν από τις πιο πλήρεις αξιολογήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ γι’ αυτό το τεχνητό γλυκαντικό» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Claude Lambre , αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής της EFSA κατά τη διάρκειας της ειδικής συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε για το θέμα, υπογράμμισε ότι τόνισε ότι «η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής και μόνη εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από τη μεταβολική διαταραχή φαινυλκετονουρία και τα οποία δεν μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ασπαρτάμη». Μάλιστα τόνισε ότι τα άτομα αυτά γνωρίζουν τις ανάγκες διατροφής που έχουν οπότε δε δημιουργείται κάποιο θέμα ανησυχίας.
Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και με χαμηλή θερμιδική αξία – έτσι χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και αναψυκτικά.
Ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Acceptable Daily Intake, ADI) ασπαρτάμης από τον άνθρωπο θεωρούνται τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2.800 mg για έναν μέσο ενήλικο ενώ για ένα τρίχρονο παιδί η ποσότητα ασπαρτάμης που θεωρείται αποδεκτό να λαμβάνεται ημερησίως είναι γύρω στα 600 mg.
Μάλιστα ο Claude Lambre μάλιστα τόνισε ότι η διατροφική ισορροπία χρειάζεται να υπάρχει σε όλους τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι για τα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη η κατανάλωση πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλή και συχνή καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου ώστε να ξεπεραστούν τα όρια της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης.
Ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Acceptable Daily Intake, ADI) ασπαρτάμης από τον άνθρωπο θεωρούνται τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2.800 mg για έναν μέσο ενήλικο ενώ για ένα τρίχρονο παιδί η ποσότητα ασπαρτάμης που θεωρείται αποδεκτό να λαμβάνεται ημερησίως είναι γύρω στα 600 mg.
Μάλιστα ο Claude Lambre μάλιστα τόνισε ότι η διατροφική ισορροπία χρειάζεται να υπάρχει σε όλους τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι για τα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη η κατανάλωση πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλή και συχνή καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου ώστε να ξεπεραστούν τα όρια της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης.
Η γνωμοδότηση της EFSA συμπίπτει με τα ευρήματα μελέτης που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) και η οποία δεν βρήκε ενδείξεις ότι η ασπαρτάμη θέτει σε κίνδυνο την υγεία. «Ο κόσμος πρέπει να νιώθει σίγουρος ότι τα στοιχεία που εξετάστηκαν ήταν τα πιο ενημερωμένα και ότι η γνώμη της EFSA βασίζεται σε όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Η ασπαρτάμη είναι ένα απλό συστατικό, που αποτελείται από δύο αμινοξέα και μία μεθυλική ομάδα, τα οποία εκ φύσεως υπάρχουν στην τροφική αλυσίδα και καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες, φυσικές διατροφικές πηγές», τονίζουν τα μέλη της ANS.
Η Κάθριν Κόλινς, επικεφαλής του Διαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο St George του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας χαιρέτισε τα νέα ευρήματα τονίζοντας ότι «η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό για το οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη ‘θεωρία συνωμοσίας’ – από το ότι προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά ως βλάβες στο ήπαρ και καρκίνο. Τίποτα τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και αυτό αποδεικνύει και η αναλυτική επιστημονική ανασκόπηση της ΕFSA».
Ιστορία 30 χρόνων
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια ως τεχνητό γλυκαντικό σε πολλά τρόφιμα, όπως τα λάιτ αναψυκτικά και πολλά σνακ, ενώ διατίθεται και σε σκόνη ή δισκία, για προσθήκη σε ροφήματα, γλυκά κ.τ.λ. Κατά καιρούς η ασφάλειά της αμφισβητείται από τη δημοσιοποίηση μελετών, που η EFSA, αλλά και η αντίστοιχη αμερικανική αρχή αμφισβήτησαν ως προς την εγκυρότητά τους. Μάλιστα η Alicja Mortensen υπογράμμισε αναφέρθηκε στις μελέτες του Morando Soffritti, ιατρού από την Ιταλία, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσίευσε για την ουσία βασίζονται σε λανθασμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις..
Οι ανησυχίες επικεντρώνονταν στην παραγωγή μεθανόλης, η οποία είναι τοξική σε πάρα πολύ υψηλές δόσεις, αλλά η EFSA τονίζει ότι η μεθανόλη που προέρχεται από την ασπαρτάμη αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής έκθεσής μας από άλλες πηγές. Επιπλέον, προσθέτει ότι η κατανάλωση ορισμένων οινοπνευματωδών ποτών, που παράγονται με απόσταξη στο σπίτι, περιέχει «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα μεθανόλης, τα οποία δεν ανευρίσκονται στα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη.
Γ.Α.
Γ.Α.