Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Και οι δύο πλευρές αναμένεται πέρα από το δημοσιονομικό, το θέμα του χρέους να δώσουν έμφαση σε διαρθρωτικά ζητήματα στο φόντο της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την κατάσταση του ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Βερολίνο, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην επίσκεψή του στη Γερμανική πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να πείσει τυος Γερμανούς να ανοίξουν ροές χρηματοδότησης (Επενδυτικό Ταμείο, Ιδιωτικοποιήσεις) με όπλο τις αλλαγές στην αγορά, που προωθεί με στόχο τη βελτίωση του ανταγωνισμού και την μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Κάτι άλλωστε που καίει και πολλές γερμανικές εταιρίες, που θα ήθελαν λιγότερς ρυθμίσεις ώστε να διεισδύσουν πιο ενεργά στην Ελλάδα.
Ο κ. Χατζηδάκης πέρα από τις λύσεις στη χρηματοδότηση επενδύσεων αναμένεται να προτάξει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που από τον Ιανουάριο του 2014, σχεδιάζει ώστε να «τονωθεί η ανάπτυξης κι ανταγωνισμός». Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο σχεδιάζει να αλλάξει διατάξεις που ρυθμίζουν ασφυκτικά αγορές, λειτουργώντας αποτρεπτικά στην είσοδο στην Ελλάδα ειδικά ξένων εταιριών.
Πρώτος στόχος το γάλα
Στο στόχαστρο του υπ. Ανάπτυξης είναι το γάλα που βαραίνει πολύ και στο δείκτη τιμών καταναλωτή, του οποίου η διεθνής τιμή έχει πάρει την ανιούσα. Για να αποφύγει το υπουργείο ράλυ τιμών, επεξεργάζεται, κατά πάγια συνήθεια, καθώς το θέμα εκκρεμεί εδώ και χρόνια, την κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Το θέμα φαίνεται να επανέρχεται καθώς και στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται λόγος για απελευθέρωση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και την ευθύνη της βιομηχανίας να την καθορίζει ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει τηρώντας όμως τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγράφοντας με ευκρίνεια την ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Από την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά μείωση των τιμών, λόγω μείωσης του κόστους διανομής με μείωση των επιστροφών. Αυτές σήμερα υπολογίζονται στο 5% της τελικής τιμής του προϊόντος. Προφανώς αυτό θα δώσει τη δυνατότητα εισαγωγών ειδικά από γειτονικές χώρες, αλλά ακόμα και από τη Γερμανία, κάτι που όμως δεν αρέσει στην εγχώρια βιομηχανία, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στους κτηνοτρόφους, που ήδη βλέπουν τα φέσια να μεγαλώνουν από ορισμένες βιομηχανίες…
Άρση διατίμησης ΜΗΣΥΦΑ
Παράλληλα το ζήτημα της άρσης της διατίμησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παραμένει στο ολποστάσιο του Υπ. Ανάπτυξης και του υπ. Υγείας. Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να απελευθερωθούν όπως είναι σεπ.χ. χώρες της Ευρώπης, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία,, η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία , η Ιταλία, η Πολωνία και η Αυστρία. Για την άρση διατίμησης στα φαρμακευτικά προϊόντα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) έχουν τοποθετηθεί και οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομήχανων εκτιμώντας ότι αποτελεί στρέβλωση, που αποστερεί τη χώρα από έσοδα, αλλά και από την είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης. Έχουν επισημάνει επίσης ότι μια αλλαγή πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση των κατηγοριών που κυκλοφορούν στα συγκεκριμένα φάρμακα , θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή και θα τονώσει την απασχόληση. Όπως τονίζεται με την ανάπτυξη της αγοράς μέχρι το 2017 και τη διαφημιστική δαπάνη να φτάνει σε ποσά κοντά στα 45 εκατομμύρια ετησίως, η ίδια η αγορά μησυφα μπορεί να ξεπεράσει τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα περίπου το 7% ( σε αξία) των φαρμάκων που πωλούνται είναι μη συνταγογραφουμενα και αφορούν το 20% -22% του συνολικού όγκου.
Πληροφορίες από το Υπ. Ανάπτυξης κάνουν λόγο και για απελευθέρωση των καναλιών διάθεσης, ωστόσο κάτι τέτοιο συναντά προβλήματα που έχουν να κάνουν και με την αρνητική διάθεση της βιομηχανίας αλλά και με ζητήματα δημόσιας υγείας.Αντίθετα σε ότι αφορά το θέμα της τιμής εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση και έχουν καταθέσει πρόταση η οποία προβλέπει να υπάρξει ανωτάτη τιμή .
Τα απορρυπαντικά
Επιπλέον η κατάργηση της υποχρεωτικής ενημέρωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό μπορεί να μειώσει το κόστος των προϊόντων για τις εταιρείες και τις τελικές τιμές για τον καταναλωτή, αλλά και να ενθαρρύνει έτσι ξένες επιχειρήσεις ή άλλες εγχώριες να λανσάρουν νέα προϊόντα στην ελληνική. Σήμερα σε κανένα άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. δεν υπάρχει παρόμοια ρύθμιση.
Αναφορικά με την αγορά ψωμιού στις παρεμβάσεις που προτείνονται σύμφωνα με πληροφορίες είναι η πώληση του ψωμιού ανά κιλό. Το υφιστάμενο καθεστώς περιορισμών (για τον άρτο προβλέπεται βάρος 500, 1.000, 1.500 ή 2.000 γραμμ. και για τα αρτοσκευάσματα βάρος 250, 350, 500, 750 ή 1.000 γραμμ.) δεν εξασφαλίζει την προστασία του καταναλωτή. Το συγκεκριμένο βάρος δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνήθως αρνητικές αποκλίσεις. Η πρόταση είναι η τιμή να καθορίζεται με αναγωγή στο κιλό. ΄Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να προστατευθούν από φαινόμενα εξαπάτησης, να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές και να έχουν περισσότερες επιλογές.