Παρά την αισιοδοξία των επενδυτών και τα αισιόδοξα οικονομικά στοχεία που υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη είναι καθ 'οδόν προς την οικονομική ανάκαμψη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες - δηλαδή δάνεια για τα οποία δεν έχουν καμία αποπληρωμή τις τελευταίες 90 ημέρες - έχουν αυξηθεί κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC. Στο τέλος του 2012, οι τράπεζες διακρατούσαν 1,19 τρισεκατομμύρια σε επισφαλή δάνεια, από 1,09 τρις το 2011.
Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης - κυρίως την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία.
Όπως διαπίστωσε η PwC, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 514 δισ. ευρώ το 2008 σε 1,187 τρισ. ευρώ το 2012, με τις αυξήσεις στο τελευταίο έτος να προκαλούνται από την επιδείνωση των συνθηκών στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Μάλιστα, η PwC προβλέπει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια, λόγω του «αβέβαιου οικονομικού κλίματος».
Ο εταίρος της PwC Ρίτσαρντ Τόμπσον δήλωσε ότι η αναμόρφωση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν δάνεια ύψους 2,4 τρισ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζουν να διαγράψουν ή να πουλήσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν οι γερμανικές τράπεζες - 179 δισ. ευρώ το 2012, αμετάβλητο σε σχέση με το 2011.
Οι ισπανικές τράπεζες είχαν 167 δισ. ευρώ τέτοιων δανείων, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά από τα 136 δισ. ευρώ του 2011. Για τις βρετανικές τράπεζες, η κατάσταση βελτιώθηκε πέρυσι, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 164 δισ. ευρώ από 172 δισ. ευρώ το 2011.
Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα προχωρήσει σε μία συνολική αξιολόγηση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, εν όψει της ανάληψης από την ίδια της εποπτείας του πριν από το τέλος του 2014.
Τα στοιχεία αυτά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην αγορά, εάν τα νέα τεστ αντοχής της Ευρώπης αναγκάσουν τις τράπεζες να απαλλαγούν από επισφαλή στοιχεία ενεργητικού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr