«Το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το όριο του χρέους μέχρι αύριο, για την αποφυγή διαταραχών , αλλά και να υπάρξει καθυστέρηση για κάποιες ημέρες, η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη », όπως τονίζει ο Γιάν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Ο ίδιος υπογράμμισε τις μέχρι τώρα πολύ μικρές διαταραχές στην αγορά του βραχυπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ , όπου οι τιμές έχουν μειωθεί , καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να αποφύγουν να «κολλήσουν» με ομόλογα που λήγουν ή που δεν θα διαπραγματεύονται.
Το να χαθεί η προθεσμία είναι πιθανό να επιδεινώσει αυτές τις κινήσεις και θα μπορούσε να υπάρξει ένα ακόμη πλήγμα στην εμπιστοσύνη, ωστόσο οι πρακτικές επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες, όπως επισημαίνει.
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός της προθεσμίας , αλλά και να μην υπάρξει, το Υπουργείο Οικονομικών έχει το περιθώριο να λειτουργήσει πέραν αυτής της ημερομηνίας. Θεωρητικά , όπως σημειώνουν, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή , η τελευταία ημέρα όπου υπήρξε σχετική ανακοίνωση , το υπουργείο Οικονομικών είχε ένα υπόλοιπο μετρητών ύψους 34,9 δισ. δολαρίων , λιγότερο από το μισό από αυτό που είχε στις αρχές του μήνα και έναντι καθημερινών δαπανεών που μπορεί μερικές φορές να αγγίζουν και τα 60 δισ. δολάρια.
Σε κανονικές συνθήκες, το υπουργείο μπορεί να δανειστεί για να καλύψει τις ελλείψεις και να ικανοποιήσει τη ζήτηση του χρόνιου δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως προσθέτει η Deutsche Bank.
Αλλά το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από την Πέμπτη δεν θα μπορεί πλέον να δανειστεί , δεδομένης της «οροφής» των 16,7 τρις δολαρίων . Καθώς οι λογαριασμοί συσσωρεύονται γρηγορότερα από τα φορολογικά έσοδα, σε κάποιο σημείο θα αναγκαστεί να αθετήσει τις υποχρεώσεις του , συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως του χρέους της χώρας.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα των πληρωμών του υπουργείου την επόμενη εβδομάδα είναι σχετικά μικρό , έτσι θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί . Η πρώτη πρόκληση , σύμφωνα με το Bipartisan Policy Center, έναthink tank της Ουάσιγκτον , είναι τα 12 δισ. δολάρια της πληρωμής των παροχών κοινωνικής ασφάλισης στις 23 Οκτωβρίου.
Αυτό, και με το Υπουργείο Οικονομικών προφανώς να αποφασίζει να μην μετακυλήσει τα ομόλογα ύψους 13 δισ. δολαρίων αύριο, θα αφήσει το ταμειακό υπόλοιπο στα 10 δισ. δολ. στο τέλος της επόμενης εβδομάδας , σύμφωνα με τον Χάτζιους της Goldman Sachs.
Στο τέλος του μήνα , όμως , το yπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερες πληρωμές , για τόκους ομολόγων, κοινωνική ασφάλιση , μισθούς της κυβέρνησης, και άλλα - πάνω από 60 δισ. δολάρια, στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου.
«Δεδομένης της μεταβλητότητας στις καθημερινές ταμειακές ροές του υπουργείου, καθώς ταμειακό υπόλοιπο του ελαττώνεται, ο κίνδυνος της αποτυχίας να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες πληρωμές, αυξάνεται», όπως υπογραμμίζει ο Χάτζιους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr