Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι ζητούν την προληπτική γραμμή πίστωσης, για να είναι καλυμμένη η Ιρλανδία στην περίπτωση που ανακύψουν εμπόδια στη χρηματοδότηση των τραπεζών της ή εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τους όρους του δανειοδοτικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η ύπαρξη αυτής της προληπτικής γραμμής πίστωσης θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ιρλανδία στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) εάν αυτό χρειαστεί.
Αντίστοιχα σενάρια συζητούνται, επίσης, για την Ισπανία, της οποίας το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της λήγει στα τέλη του 2013.
Το Δουβλίνο στοχεύει στην απαλλαγή από νέο μνημόνιο και ζητάει την αποσύνδεση των τεστ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της από το επίμαχο ζήτημα των προληπτικών πιστώσεων.
Αν και οι αρχές της Ευρωζώνης τάσσονται, κυρίως, υπέρ της επιστροφής της Ιρλανδίας στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, οι αξιολογήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των Bank of Ireland, AIB και Permanent TSB θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με το Δουβλίνο. Η κυβέρνηση του Έντα Κένι, όμως, ζητάει να συντονιστούν οι αξιολογήσεις των τραπεζών της με τα λεγόμενα τεστ κοπώσεως των υπόλοιπων τραπεζών της Ευρωζώνης.
Τέλος σε χαριστική φορολογική ρύθμιση για τις μεγάλες εταιρείες
Παράλληλα, σημαντικό θέμα για την Ιρλανδική κυβέρνηση είναι πάντα η φορολογία των επιχειρήσεων. Η Apple και άλλες επιχειρήσεις μπόρεσαν να κρύβουν κέρδη σε Ιρλανδικές θυγατρικές ή «εταιρείες φαντάσματα» που δεν είχαν φορολογική διεύθυνση πουθενά στον κόσμο.
Χτες η Ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να θεωρείται παράνομη η μη δήλωση φορολογικής διεύθυνσης. Πάντως, οι εταιρείες θα μπορούν να δηλώνουν οποιαδήποτε χώρα, ως χώρα στην οποία φορολογούνται. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως οι Βερμούδες, που έχουν μηδενικούς φόρους.
Έτσι, από ειδικούς στο θέμα της φορολογίας, αυτή η απόφαση της Ιρλανδικής κυβέρνησης θεωρείται «δώρον- άδωρον» κι ότι δεν θα αλλάξει τελικά σε τίποτα το ποσό που τελικά θα πρέπει να πληρώνουν σε φόρους οι εταιρείες.
Η Google και η Microsoft έχουν Ιρλανδικές θυγατρικές που νόμιμα μετακινούν κεφάλαια στις Βερμούδες, όπου δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.
Πάντως, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν τόνισε ότι η χώρα του «θέλει να είναι μέρος της λύσης σε αυτήν την παγκόσμια φορολογική πρόκληση και όχι μέρος του προβλήματος», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Google, η Microsoft και η Apple δηλώνουν ότι ακολουθούν τους φορολογικούς νόμους σε κάθε χώρα, όπου δραστηριοποιούνται.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr