Ο Ενρίκο Λέτα υπογράμμισε ότι η χώρα «βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να είναι θανάσιμος, πού εξαρτάται από ένα ναι και ένα όχι». «Σάς καλώ να δώσουμε ένα παράδειγμα συνοχής», είπε απευθυνόμενος στους γερουσιαστές.
Υπό τα χειροκροτήματα μέρους των γερουσιαστών και τις αποδοκιμασίες των υποστηρικτών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο κ. Λέτα τόνισε ακόμη ότι «σε μία δημοκρατική χώρα, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζονται».
Στη μέση της ομιλίας του Λέτα μπήκε στην αίθουσα και ο Μπερλουσκόνι, ενώ ο Αλφάνο -δεξί χέρι του Καβαλιέρε, που θα αποφασίσει σήμερα εάν θα έρθει σε ρήξη με τον αρχηγό του- καθόταν εμφανώς ανήσυχος δίπλα στον πρωθυπουργό.
Τις τελευταίες ώρες, το επιτελείο του Μπερλουσκόνι κατέβαλε προφανώς το μέγιστο των δυνάμεών του για να «συμμαζέψει» τους αντάρτες και να αποφύγει τον κίνδυνο διάσπασης της Κεντροδεξιάς.
Φτάνοντας το πρωί στη Γερουσία, ο Μπερλσουκόνι είπε ότι «θα δούμε τι θα συμβεί, θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό και θα αποφασίσουμε».
H ομιλία του Λέτα στη Γερουσία ξεκίνησε στις 10:30 την Τετάρτη, μετά από ένα θερμότατο χειροκρότημα για τον ιταλό πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο -ο οποίος είχε στραφεί ανοικτά τις τελευταίες ημέρες εναντίον της «ανευθυνότητας» που επέδειξε ο Μπερλουσκόνι.
Λέτα: «Ζητώ θάρρος και ψήφο εμπιστοσύνης»
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκθέτοντας την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία και υπενθύμισε πως έργο της κυβέρνησης συνασπισμού είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για μία Ιταλία «σταθερή και αξιόπιστη».
Εξήγησε επίσης την οικονομική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει, λέγοντας πως θα δώσει βάρος στην στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τα χαμηλά στρώματα και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση αυτή, είπε, «έχει εργαστεί καλά, με αφοσιωμένους υπουργούς και η χώρα δεν αντέχει πια κλίμα αίματος και αρένας». Η Ρώμη, είπε, πρέπει να προχωρήσει με μέτρα που θα ενισχύουν την οικονομία της, και έκλεισε λέγοντας πως ζητά «θάρρος και ψήφο εμπιστοσύνης που δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ψήφο εμπιστοσύνης για την Ιταλία και τους Ιταλούς».
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ακολουθεί συζήτηση δύομιση και πλέον ωρών μέχρι να ξαναπάρει το λόγο ο Ενρίκο Λέτα. Έπειτα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.
Με την Γερουσία μοιρασμένη στα τρία, και δεδομένης της στήριξης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στον Λέτα, για τον πρωθυπουργό αρκούν λίγες δεκάδες έδρες (μεταξύ 20 και 30) από αντάρτες του PdL για να επιβιώσει.
Το όριο πλειοψηφίας στη Γερουσία είναι 161 έδρες, με το PD να ελέγχει 107 και το μπλοκ του Μόντι 20. Ο Λέτα αναμένεται να έχει επίσης και τις ψήφους βουλευτών μικρότερων σχηματισμών, όπως και τουλάχιστον των περισσότερων από τους πέντε ισόβιους γερουσιαστές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr