Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, την πρώτη ημέρα μερικής διακοπής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Προηγήθηκε το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό, που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι να βρίσκονται από σήμερα σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
O Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της ομιλίας του υπενθύμισε ότι το λουκέτο του 1996 έβλαψε την αμερικανική οικονομία και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να ξανανοίξουν την κυβέρνηση κατηγορώντας τους ότι «ζήτησαν λύτρα μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους» ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να κρατούν όμηρο ολόκληρη τη χώρα. Τόνισε επίσης ότι όσο περισσότερο μένει «κλειστή» η κυβέρνηση, τόσο χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις. «Οι Ρεπουμπλικανοί έκλεισαν την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας ιδεολογικής σταυροφορίας για την άρνηση της υγειονομικής περίθαλψης σε πολλούς Αμερικανούς» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
«Πολλά από τα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων θα αυξήσουν τα ελλείμματά μας», πρόσθεσε ο Ομπάμα και τόνισε ότι «για πρώτη φορά σε 17 χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στην κυβέρνηση, γιατί δεν τους άρεσε ένας νόμος». Στη διακοπή της κυβέρνησης οδήγησε η διαφωνία των Ρεπουμπλικάνων για το νομοσχέδιο Obamacare για την προστασία των ασθενών και το προσιτό κόστος της περίθαλψης.]
Λουκέτο στο Άγαλμα της Ελευθερίας
Οργή, απογοήτευση, θλίψη: οι τουρίστες που επιχείρησαν να επισκεφθούν σήμερα το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη βρήκαν κλειστό το σύμβολο των ΗΠΑ που έπεσε και αυτό θύμα του κλεισίματος πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, λόγω της αδυναμίας του Κογκρέσου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Το νησάκι Λίμπερτι όπου βρίσκεται το άγαλμα, το οποίο ανήκει στα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, θα παραμείνει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Δεκάδες υπάλληλοι κρουαζιερόπλοιων κινητοποιήθηκαν για να ενημερώσουν, με ατελείωτη υπομονή και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να δει από κοντά το άγαλμα.
"Δεν έχει άγαλμα σήμερα, κανείς δεν πάει στο νησί. Η κυβέρνηση έκλεισε. Αλλά μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στον κόλπο και θα δείτε από μακριά το Άγαλμα της Ελευθερίας, τη γέφυρα του Μπρούκλιν, το Σημείο Μηδέν...», εξηγούσε ο Μπράιν Φάχι, υπάλληλος της εταιρείας Statue Cruises που μεταφέρει τους τουρίστες στο νησί.
Τριγύρω είχαν στηθεί μεγάλα πανό που επαναλάμβαναν τις ίδιες πληροφορίες. «Η κυβέρνηση έκλεισε προσωρινά το Άγαλμα της Ελευθερίας και το Έλις Άιλαντ. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια βόλτα διάρκειας μιας ώρας με τα σκάφη μας», στον κόλπο της Νέας Υόρκης.
"Έφτασα χθες από το Σιάτλ. Αγόρασα το εισιτήριό μου (για το Λίμπερτι) χθες μέσω του διαδικτύου. Θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τον κόσμο, να σταματήσουν τις πωλήσεις» διαμαρτυρήθηκε ένας 26χρονος Ινδός που παραδέχτηκε ότι «δεν έχει ιδέα» για τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο.
Ο Στέφαν Νόιχαους, ένας συνταξιούχος από το Βερολίνο, απογοητεύτηκε αλλά φιλοσόφησε ταυτόχρονα την κατάσταση και άρχισε να αναζητεί στον μικρό τουριστικό οδηγό του ένα άλλο αξιοθέατο για να περάσει την ημέρα του. «Είχα κάνει κράτηση για να ανέβω επάνω (στο άγαλμα). Τώρα έχασα την κράτηση και δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία πριν από τον Νοέμβριο. Θύμωσα, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι υπάλληλοι που δεν έχουν πλέον δουλειά, όχι εμείς», πρόσθεσε.
Μια γυναίκα από την Αριζόνα που σχεδίαζε την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη επί έξι μήνες δάκρυσε αντιλαμβανόμενη την κατάσταση. «Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι το σύμβολο της Αμερικής. Συμβολίζει την ελευθερία, τη δυνατότητα να βρεις δουλειά, μια κυβέρνηση στην οποία να έχεις εμπιστοσύνη», είπε.
Όσο περνούσαν οι ώρες ο αριθμός των τουριστών που συγκεντρώνονταν στην προβλήτα του Μπάτερι Παρκ, στο νότιο Μανχάταν, αυξανόταν. Ο Φάχεϊ εξήγησε ότι κατά μέσο όρο το νησάκι Λίμπερτι δέχεται καθημερινά 8.000 τουρίστες. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει και πάλι για το κοινό το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Αντίστοιχα κλειστά παραμένουν ομοσπονδιακές υπηρεσίας και ιδρύματα όπως ζωολογικοί κήποι ή το ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον, όπου δεν θα επιτραπεί η είσοδος στους εργαζομένους ακόμη και σε εθελοντική βάση.
Σε υποχρεωτική αργία οι μυστικές υπηρεσίες
Πάνω από το 70% των πολιτικών υπαλλήλων στις αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών κρίθηκε ότι ανήκει στο «μη απολύτως απαραίτητο» προσωπικό και τέθηκε σε υποχρεωτική αργία λόγω του κλεισίματος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Μόνο η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) θα δώσει άδεια σε περίπου 12.500 πολιτικούς υπαλλήλους. Το μέτρο δεν αφορά τους ένστολους στρατιωτικούς.
Οι υπηρεσίες που επηρεάζονται είναι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (DNI) και άλλες 15.
Η CIA αναμένεται ότι θα δώσει υποχρεωτική άδεια σε περίπου 12.500 πολιτικούς υπαλλήλους, όμως δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τις άλλες υπηρεσίες, ανέφερε πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Τόσο η CIA όσο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το μέτρο δεν αφορά τους ένστολους στρατιωτικούς. Ορισμένες μεγάλες κατασκοπευτικές υπηρεσίες που ελέγχονται από το Πεντάγωνο απασχολούν περισσότερους στρατιωτικούς παρά πολιτικούς υπαλλήλους.
Σ' αυτές περιλαμβάνονται η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις της οποίας ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο πρώην τεχνικός σύμβουλός της, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr