Το καρτέλ δρούσε για 12 χρόνια σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών φέρονται ότι συναντήθηκαν περίπου 250 φορές για να καθορίσουν από κοινού —παράνομα— τις τιμές προϊόντων όπως νεροχύτες, μπανιέρες, βρύσες και εξαρτήματα, όπως είχε κρίνει πριν από τρία χρόνια η Κομισιόν.
«Το καρτέλ αυτό είχε πλήξει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών και των υδραυλικών και σε τελευταία ανάλυση έναν μεγάλο αριθμό νοικοκυριών», είχε δηλώσει την εποχή εκείνη ο επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.
Σε βάρος των εταιρειών εξοπλισμών μπάνιου αυτών —οι οποίες λειτουργούν στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ολλανδία— είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή.
Όμως το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ορισμένα από τα πρόστιμα ήταν υπερβολικά υψηλά διότι η Επιτροπή έκανε εσφαλμένες παραδοχές όσον αφορά το βαθμό εμπλοκής των εταιριών στο καρτέλ ή δεν έλαβε υπόψη της τη συνεργασία τους με τις αρχές.
Οι εταιρίες τα πρόστιμα σε βάρος των οποίων μειώθηκαν είναι οι γαλλικές Allia SAS, Produits Céramiques de Touraine SA και Roca SARL· η αμερικανική Trane Inc· η Wabco Europe του Βελγίου· και η ιταλική Ideal Standard Italia Srl.
Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο, διατήρησε σε ισχύ τα πρόστιμα για τις υπόλοιπες εταιρείες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η γερμανική Villeroy & Boch και η φινλανδική Sanitec.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr